Prva ispravka. Dejan Ilić piše: „Ovo je odjek jednog od raširenijih tumačenja kraha Jugoslavije (mogli smo na njega da naiđemo i u tekstu Gligorova povodom četvrt veka od pada Berlinskog zida). Ukratko, ako ne ranije, onda je te 1972. godine Jugoslavija propustila poslednju šansu da se iz temelja transformiše i utemelji na demokratskim i tržišnim osnovama. Pošto je šansa propuštena, sve što je potom usledilo bilo je i očekivano i praktično neminovno. Ovo, međutim, ne može ni blizu biti potpuno objašnjenje za raspad Jugoslavije, a pogotovo ne za masovne zločine koji su se dogodili u postjugoslovenskim ratovima“. Ovo je netačno tumačenje moga mišljenja, bilo kao odjek ili bilo šta drugo, kako u tekstu na koji se upućuje, tako u bilo čemu što sam na tu temu napisao, o onome što sam radio i da ne govorimo.

Druga ispravka. Dejan Ilić piše: „Imamo, rekao bih, dve opcije. Prva je ona za koju se zalažu (…) V. Gligorov (…). Oni kažu: bacimo sve na tržište, pa ko preživi“. To je, blago rečeno, netačno. Mnogo važnije, a i poučnije, postoji nešto što se zove principle of charity, ako se namerava ponuditi rešenje potrebno je da je ono bolje od najbolje verzije alternativnog predloga. Inače nije jasno ni šta se tačno kritikuje niti šta se zapravo nudi.

 
Peščanik.net, 11.02.2014.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija