Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Jedan od izazivača finansijskih kriza jeste promena monetarnog režima. Šta se pod tim podrazumeva? Uzmimo za primer 70-e godine prošloga veka. Na samom kraju decenije i posle višegodišnje rastuće inflacije Pol Volker, guverner američke centralne banke, podigao je kamatnu stopu u relativno kratkom roku na 20 posto. Cilj je bio da politika bude ubedljiva – inflacija, tada dvocifrena, ali ne baš 20 posto – da neće biti odustajanja od veoma skupog novca sve dok se ne ubede svi da cene više neće ubrzano rasti i da mogu da očekuju, i stoga planiraju, sa niskim stopama inflacije. To je promena monetarnog režima.

Nova monetarna politika je bila neočekivana, promena je bila preterana, posledice po privrednu aktivnost i zaposlenost su bile negativnije nego što je bilo neophodno. Ali je ubedljivost centralne banke bila nesporna i inflacija je zaista i stavljena pod kontrolu. Nisu izostale finansijske posledice, ne samo u Americi, već čak i više globalno.

Slično je bilo i u vreme pre finansijske krize iz 2008. Američka centralna banka je dizala kamatne stope sve dok nisu nastali finansijski problemi u bankarskom sektoru, pa je moralo da se krene u drugom pravcu. Posle su došle odluke koje su možda mogle da se izbegnu, ali nisu, pa je finansijska kriza bila i duboka i potrajala je.

Postoji strah da bi sada sve to moglo da se ponovi. Jer su sve, ili gotovo sve, značajnije centralne banke krenule da se prilagođavaju na novi monetarni režim, koji bi trebalo da bude „normalniji“ od režima niskih kamatnih stopa koji je preovladavao gotovo sve vreme od 2008. do danas. Ukoliko bi se sada težilo obuzdavanju inflacije, bilo bi potrebno da se nekako svi ubede da očekuju da se rast cena umeri i svede na poželjnu brzinu, koja je obično dva posto godina na godinu. Ali da bi mere monetarne politike bile ubedljive, potrebno je da budu odlučne, a to može da znači, kao što se i vidi, značajan i postojan rast kamatnih stopa.

Pa se režim u kojem je kamatna stopa bila čak realno negativna – jer je inflacija bila brža – menja u drugi u kojem bi realne kamatne stope trebalo da budu pozitivne. Ne misli se na tekuću inflaciju, bar još ne, već na očekivanu inflaciju, koja bi trebalo da je značajno sporija.

Problem kod promene monetarnog režima je u tome što je potrebno da se preračunaju svi rizici, pre svega banaka, jer se sa rastom kamatnih stopa oni menjaju. I ukoliko se u nekoj banci ispostavi da su preuzeli veći rizik nego što je bilo opravdano, može da dođe ne samo do problema likvidnosti, dakle povlačenja novca, već i do krize solventnosti jer nema potrebnog pokrića za izdate kredite, koji ne mogu da se vrate ili ih je potrebno refinansirati po višim kamatnim stopama.

To je čini se sada problem velike banke Kredit Svis koja se našla na udaru jer je, sumnja se, ušla suviše agresivno u poslove osiguranja visoko rizičnih dugova koji sada dolaze na naplatu.

Opet, finansijski rizici utiču na promenjen odnos prema državnim obveznicama uz ponovni rast ulaganja u deonice. I kako je dolar novac u koji se beži, njegov kurs apresira. Što takođe može da stvori dodatne probleme onima koji drže rezerve u drugom novcu.

Stvari za sada ne izgledaju preterano uznemiravajuće, ali rizici rastu i nije izvesno kako će se dalje razvijati.

Novi magazin, 11.10.2022.

Peščanik.net, 15.10.2022.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija