Rusija će priznati Kosovo ako Srbija uđe u NATO

Ako Srbija istraje u želji da uđe u NATO, moraće da se odrekne Kosova, nakon čega će i Rusija biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu, jer ne možemo biti veći Srbi od Srba, kaže za Blic Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik Rusije pri NATO.

Rogozin kaže da nisu sve zemlje članice NATO priznale nezavisnost Kosova, to su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka, i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija predstavlja prepreku za ulazak Srbije u Alijansu. Kako se stav većine zemalja NATO neće menjati, to znači da Srbija u članstvo može biti primljena samo u novim granicama – bez Kosova.

Beograd će morati da prizna suverenitet Prištine, što će za sobom povući promenu stava i Madrida i Moskve. Mi prosto nećemo imati argumenata, kako kaže ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov da „budemo veći Srbi od samih Srba”, rekao je Rogozin.

Tu je i problem Kosova, pa problem demonizacije srpskog naroda, flagrantni antisrpski dvostruki aršini zapada prema učesnicima rata u Jugoslaviji… Zar je sve to zaboravljeno? Rusija naprosto neće razumeti izbor Srbije u korist NATO u svetlu svega što sam nabrojao, kaže Rogozin.


Kosovo će usporiti Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov da Srbija postane članica Evropske unije, ali ukoliko Srbija ne želi u EU bez Kosova, moraće da sačeka da i Kosovo postane članica Unije.

Kacin je za novosadski Dnevnik rekao da je „suština u odgovoru na pitanje – da li Srbija hoće u EU bez Kosova ili ne. Ako ne želi, onda će morati da sačeka Kosovo.“

To znači da će Srbija biti poslednja država regiona koja će postati članica Unije, jer je Kosovo u ovom trenutku daleko čak i od vizne liberalizacije, a kamoli od članstva u EU. Kacin kaže da na Kosovu tek treba izgraditi institucije koje su potrebne da to bude država koja će biti kompatibilna sa EU.

Ovde se ne radi o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o dinamici približavanja Srbije Uniji i njenom ulasku u članstvo. Ne možemo na silu odvući Srbiju u EU, ona mora samostalno, dobrovoljno i svesno da uradi sve što je potrebno kako bi ispunila uslove za članstvo, rekao je Kacin.


Dva koloseka

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer za Politiku kaže da Kosovo ne bi trebalo da bude problem u pregovorima o članstvu Srbije u EU i da je EU insistirala na odvojenosti procesa evropskih integracija kroz koji Srbija napreduje, od pitanja konačnog statusa Kosova.

Dežer je rekao da se „Kosovo kroz proces evropskih integracija kreće svojim kolosekom, dok je Srbija na svom dosta odmakla”.

 
Peščanik.net, 07.02.2010.