Prvi festival seksualnih manjina „Prag prajd” počeo je protekle srede u češkoj prestonici, a kulminiraće danas „povorkom ponosa”. Ovoj tradicionalno otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj već godinama gejovi, lezbijke i druge seksualne manjine žive slobodno i integrisano, praktično bez ikakvih problema, ovaj festival nije bio potreban kao demonstracija ili protest već kao neka vrsta karnevala i veselja – za meštane, pa i za turiste, kakvi se priređuju u zapadnim metropolama.

No, bez političkih i drugih kontroverzi to ne prolazi ni ovde. Problem je na najviši nivo podigao lično predsednik republike Vaclav Klaus, koji je podršku povorci homoseksualaca, koju su u saopštenju dali ambasadori 13 zemalja među kojima i najviši diplomatski predstavnici SAD i Velike Britanije, označio za „korak bez presedana kakav niko od nas ne pamti”. Dodao je da „ne može da zamisli da bi se neki ambasador Češke na taj način u formi peticije umešao u unutarpolitičku diskusiju u bilo kojoj demokratskoj zemlji sveta”.

Da cela stvar bude još zamršenija, odmah se pokazalo da su češke ambasade u poslednje vreme u nekoliko slučajeva podržavale festivale seksualnih manjina na isti način, koji sada Klaus najoštrije kritikuje. Na primer, tako je bilo u slučaju podrške defileu „Budapest prajd” u Mađarskoj, održanom 17. juna, ili trećem po redu „Baltik prajdu” u estonskom Talinu.

U prvom slučaju zajedničko saopštenje s potporom toj manifestaciji izdale su ambasade 19 zemalja, među kojima su, osim SAD i Britanije, i diplomatska predstavništva Češke, Hrvatske i Slovenije. Time se u neku ruku izgubio smisao ove izjave češkog šefa države koja je, ipak, učinila vidljivim sporove koji o ovoj stvari postoje u Češkoj Republici, mada se ovde ne rešavaju na ulicama i ne izražavaju u napadima na homoseksualce.

Praški prajd se nimalo, međutim, ne sviđa ne samo krugu nacionalnih desničara, nego i zameniku šefa predsedničke kancelarije Petru Hajeku, koji je homoseksualce nazvao „devijantima”, a festival „pritiskom i političkom demonstracijom u kojoj se seksualna ili neka druga devijacija unapređuje u vrlinu, abnormalnost u normu”…

Klaus je odbio da se distancira od izjava Hajeka, mada je dodao da svakako o tome ne bi upotrebio teške reči koje izrekao ovaj njegov saradnik. Tabor protivnika festivala dobio je juče pojačanje u liku nadbiskupa – primasa Katoličke crkve u Češkoj Dominika Duke, koji je zatražio od gradonačelnika Praga Bohuslava Svobode da se odrekne patronata nad ovom manifestacijom, „nespojivom s klasičnim vrednostima i moralom porodice”.

Među političarima u Češkoj Republici ipak prevladavaju oni s modernijim i liberalnijim pogledima na homoseksualnost. U tom taboru, međutim, ima i ne malo onih koji, kao ministar spoljnih poslova knez Karel Švarcenberg (inače dugogodišnji aktivista ljudskih prava, koji je pre dvadesetak godina bio predsednik evropskog Helsinškog parlamenta) smatraju da je podrška stranih diplomata pravima seksualnih manjina u Češkoj suvišna i kontraproduktivna. Jer ta prava njima niko u Češkoj ne osporava niti im oduzima.

 
Politika, 13.08.2011.

Peščanik.net, 13.08.2011.