Poštovani gospodine Lajčak,

Obraćam Vam se zato što sam šokiran Vašom izjavom koju je prenio Dnevni avaz od 24. 9. 2008. godine. Izjavili ste, citiram: “U svom životu dva puta sam vidio atmosferu koju danas vidim u odnosimaSarajevo – Banja Luka. Prvi put je to bilo u odnosimaBratislava – Prag, a drugi put Podgorica – Beograd . I svi znamo kako se to završilo.”

Gospodine Lajčak, naslov iznad mog pisma nije plod moje namjere da Vas uvrijedim, već rezultat moje nevjerice u Vašu sposobnost rasuđivanja posljedica eksplicitne političke poruke koju ste javno odaslali. Vaše poređenje je najneočekivanije (da li?) i najjasnije ohrabrenje onim domaćim političkim akterima koji sada već godinama sistematski i sistematično razbijaju državu Bosnu i Hercegovinu. Ako ste se već htjeli koristiti poređenjem kao stilskom figurom u ilustraciji odnosa između Sarajeva i Banje Luke, mogli ste se pozvati i na odnose između Zagreba i Knina iz perioda nakon okončanja ratnih sukoba u nama susjednoj zemlji, a prije nego što je Hrvatska uspostavila svoj suverenitet na cijeloj teritoriji svoje međunarodno priznate države. S punim pravom biste mi mogli odgovoriti da je i ovo poređenje neprimjereno; složio bih se s Vašom ocjenom, ali uz dodatak da nije manje neprikladno od onog koje ste Vi upotrijebili, i to u funkciji visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima obavezu i zadatak sprečavanja ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Gospodine Lajčak, u intervjuu koji sam radio početkom 1997. godine u Washingtonu tadašnji specijalni američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke mi je objašnjavao katastrofalne političke posljedice pogrešnih političkih međunarodnih poruka balkanskim liderima. Rekao mi je da su krvoproliće i zločini počinjeni na području bivše Jugoslavije mogli biti izbjegnuti da tadašnji američki državni sekretar James Baker, prilikom svoje posljednje posjete Beogradu, nije Slobodanu Miloševiću poručio: “Ako napadnete Sloveniju, Amerika diže ruke od Jugoslavije.” Upravo ta poruka je bila okidač za nastavak zločinačke Miloševićeve politike i samo nekoliko dana kasnije Jugoslavenska narodna armija, predvođena Miloševićevim generalima, započela je rat u Sloveniji.

Vaša citirana izjava dolazi upravo na dan kada su mediji otkrili da je Vlada Republike Srpske donijela odluku po kojoj Državnom sudu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine uskraćuje nadležnost na teritoriji Republike Srpske. Tačno godinu dana prije napada JNA na Sloveniju, Skupština Republike Srbije je donijela odluku (deklarativno se zalažući za očuvanje Jugoslavije) po kojoj se zakoni države Jugoslavije više neće primjenjivati na teritoriji Srbije ukoliko su u suprotnosti s Ustavom Republike Srbije i njenim zakonima. Ako ste zaključili da ovim povlačim analogiju između odluka koje je donio tadašnji režim Miloševića s odlukama koje donosi režim Milorada Dodika – potpuno ste u pravu. Poznato Vam je u kakvim je zločinima kulminirala Miloševićeva politika: uvjeravam Vas da se bez zločina ne može realizirati ni Dodikova te upozoravam da ćete za njih biti i Vi odgovorni zato što ne samo da tu politiku ne sprečavate već je i javno ohrabrujete. Učinili ste to poređenjem Sarajeva s Beogradom i Banje Luke s Podgoricom, iako znate da pozicija Crne Gore u vrijeme državne zajednice sa Srbijom ni na koji način nije bila identična poziciji Republike Srpske prema Bosni i Hercegovini. Republika Crna Gora je, i po međunarodnom pravu, i po odlukama Badinterove komisije, i po tadašnjem državnopravnom aranžmanu sa Srbijom, imala pravo na nezavisnost; Republika Srpska ni po međunarodnom pravu, ni po Mirovnom sporazumu iz Pariza, ni po Ustavu Bosne i Hercegovine nema pravo na nezavisnost.

Gospodine Lajčak, molim Vas da ne živite u iluziji da je državu Bosnu i Hercegovinu moguće pokušati rasparčati bez strašnih masovnih zločina i uz krajnje neizvjestan ishod i posljedice. Koliko god Vam se bosanskohercegovački patrioti činili nijemim i neorganiziranim, nemojte misliti da će dozvoliti ono što nije uspjelo ni mnogo snažnijim agresorima iz susjedstva kojima je, žmirenjem pred njihovim zločinima i kršenjem međunarodnog prava, duže od tri i po godine, asistirao Zapad.

Kao građanin Bosne i Hercegovine od Vas očekujem da donesete odluke koje su u skladu s neodgovornošću Vaše citirane izjave i visoke funkcije koju u ovoj državi obavljate.

S poštovanjem, Senad Pećanin
Sarajevo, 24.09.2008.

BH Dani, 26.09.2008.

Peščanik.net, 26.09.2008.