Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Protekla sedmica se možda najbolje može opisati glasom Mladena Delića: Ljudi, ma je li to moguće? Ludnica, šta je ovo?

A može i glasom manje uzbuđenog komentatora: U združenom poduhvatu vlasti i njoj podatnih medija održana je pokazna vežba – kako zataškati događaje koji se jesu desili i kako javnost uzburkati oko događaja koji se nije desio.

Šta se desilo, a zataškano je iako se radi o stvarima od javnog značaja sa stvarnim posledicama po živote ljudi?

Za početak, predsednik države je bio na trilateralnom razgovoru „sa Prištinom i Briselom“. (Kao da se radi o susretu gradova, a ne zvaničnim pregovorima sa Kosovom pod okriljem Evropske unije?) Pred odlazak je najavio da će Brisel boleti glava od njegovih pitanja, ali po povratku nije podneo izveštaj ni o glavobolji, ni o dogovorima, ni o zadovoljstvu druge dve strane dogovorenim.

Desilo se zatim i da je predložen novi zakon o BIA po kojem se direktoru te agencije protivustavno daju neomeđena i nekontrolisana ovlašćenja. I da je vlada ponovo odlučila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bude pet puta veći nego u EU. I da struja, uprkos obećanjima, poskupi.

Desilo se takođe da je u javnost dospeo jedan video i jedan audio snimak. Na prvom smo videli narodnog poslanika, koalicionog partnera vlasti, kako – protivno svim propisima i elementarnoj pristojnosti – okupljene građane čašćava novcem kao da je stari svat, a ne predsednik jagodinske skupštine. (Ako im je, kako on kaže, dodeljivao ono što im i onoliko koliko im po zakonu pripada, zašto zaboga to ne radi nadležna služba nego on pred kamerama ponižava sugrađane?)

Na drugom snimku smo čuli gradonačelnika Subotice, takođe funkcionera vladajuće stranke, kako stranačkom kolegi obećava čupanje grkljana i betonske cipele. (Po zvaničnom saopštenju stranke, pretio je smrću „jer ga je opozicija terala da krade“!?)

Za vlast ništa od ovoga što se desilo nije bilo tema.

Ali se zato vlast već sedam dana neprekidno i gromoglasno oglašava na temu ni od kakvog javnog značaja i interesa. Temu koja nije tema. Temu koja čak uopšte ni ne postoji.

Jedan bajati tvit jednog glumca koji je sasvim drugim povodom i u revoltu parafrazirao naslov jednog romana – postao je tema o kojoj se svako ko drži do vlasti oglasio. Jedno „pišaću na vaše grobove“ (jer ste dozvolili da zastari slučaj samoubistva dečaka zbog vršnjačkog nasilja) postalo je, u zvaničnom saopštenju vladajuće stranke, „Janković obelodanio program: Ubiti Vučića, pa mu pišati po grobu“, a u izjavama njenih funkcionera „otvorena najava likvidacije predsednika države“, „plan opozicije da urinira po grobovima predsednikovih predaka“, „najveća gadost još od Osme sednice“, nešto zbog čega bi nadležni „pola države pohapsili“ da je upućeno nekom drugom, poziv državnim organima da reaguju, a lekarima da hitno hospitalizuju autora tvita… i petodnevna najava emisije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom (srećnoj, ne ružičastoj) – „EKSKLUZIVNO: pišaju po Vučićevom grobu, a on prvi put odgovara“.

A sada, posle objave da je automobil predsednika države učestvovao u sudaru, ostaje samo pitanje: ko će prvi i to da proglasi za krunski dokaz? I u pravednom gnevu zavapi da se ukine internet i proglasi vanredno stanje.

Peščanik.net, 04.09.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)