Javna hajka koju su Uprava Filozofskog fakulteta, rektor BU, Branko Kovačević i ministar prosvete, Žarko Obradović pokrenuli protiv Marks21 još jedan je u dugom nizu pokušaja unošenja razdora u studentski pokret. Vlasti ne napadaju studentski protest zbog Marks21, već napadaju Marks21 da bi diskreditovali studentski protest.

Pretnja rektora da će pozvati policiju na fakultet zarad očuvanja bezbednosti ljudi i imovine od navodne opasnosti koju studentski protest predstavlja sinoć se umalo pretvorila iz farse u tragediju. Neonacisti su napali blokirane fakultete koristeći isti izgovor kao uprava i ministarstvo – zbog borbe protiv levice.

Verujemo da je napad bio isceniran kako bi se policiji pružio izgovor da upadne na fakultete i razbije pokret koji buja sa Filološkog i Filozofskog fakulteta. Policija je već bila stacionirana na ulicama oko fakulteta i nije reagovala na napade – i pored prisustva brojnih novinara i kamera televizijskih stanica.

Na sreću, smirena i disciplinovana reakcija prisutnih studentkinja i studenata istrgla im je izgovor iz ruku. Televizija je pozvana da uđe u zgradu fakulteta i snimi rad masovnih demokratskih tela i plenuma, koja vode studentsku borbu. Po naređenju dekanice, kamere nisu smele da kroče na fakultet.

Uprava i ministarstvo, dakle, žele policiju i fašiste na fakultetima, ali demokratiju i medije žele da izbace!

U tome je suština trenutne situacije: u represiji nad društvenim pokretima koji se suprotstavljaju neoliberalnim vlastima, njihovoj poslušnoj opoziciji, tajkunima i političkim moćnicima u našoj zemlji.

Marks21 ne krije svoje učešće u studentskoj borbi. Mi nismo organizatori protesta, ali ga podržavamo i kao studenti u njemu učestvujemo. Ponosni smo na činjenicu da učestvujemo u borbama protiv socijalne nepravde!

To što u nekoj borbi učestvujemo ne daje za pravo ni rektoru, niti bilo kome, da vređa inteligenciju naših koleginica i kolega iz pokreta, cinično im objašnjavajući kako su obmanjeni i zavedeni.

Upropastili su nam privredu i obrazovanje i nametnuli astronomske školarine – šta su drugo mogli da očekuju? Da ne vidimo kako se narod bori u Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Čileu, Egiptu, na Vol stritu? Da se nećemo samoorganizovati?

Naprotiv, studentkinje i studenti će nastaviti borbu, još masovnije, disciplinovanije i jedinstvenije! Marks21 poziva sve studentkinje i studente da ne dozvole provokatorima da nas dele – kako smo sinoć zajednički na herojski način sprečili fašiste da razbiju blokadu, tako možemo da osvojimo sve naše zahteve. Plenumi se šire po fakultetima i višim školama, a zajedno sa njima širi se bauk blokade. Pokret raste!

Pozivamo još jednom i šire društvo da podrži studentsku borbu, ne samo zato što je vodi nova generacija ljudi, već zato što se svi nalazimo na udaru krize. Pozivamo nastavnike da podrže svoje studente! Pozivamo naše roditelje i sve radnice i radnike da stanu uz nas! Svi zajedno moramo da se suprotstavimo politici koja nas deli, kleveće i šalje policiju i fašiste na nas. Solidarnost je naša snaga!

Marks21, 23.10.2011.

Peščanik.net, 24.10.2011.