Na konferenciji za medije koja će se održati u četvrtak 5. maja u 12 časova u Bitef art kafeu (Skver Mire Trailović 1) biće najavljena premijera predstave Hipermnezija, mlade sarajevske rediteljke Selme Spahić. Predstava će premijerno biti izvedena 7. maja u 20 časova u Bitef teatru, poslednjeg dana festivala „Dani Sarajeva“ koji u Beogradu organizuju peti put Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

Glumci iz Sarajeva, Beograda i Prištine svojim iskustvima doprineli su stvaranju posebnog dela mlade rediteljke Selme Spahić, koje će beogradska publika imati prilike da doživi posednjeg dana festivala „Dani Sarajeva“. Ovaj jedinstveni umetnički poduhvat baziran je na ličnim iskustvima osam mladih glumaca koji govore o danima iz detinjstva koje su preživeli u toku rata.

“Predstava ima namjeru da bude vrlo direktna, ali bi istovremeno imala više ispovijedni, nego napadački karakter. Akcenat nije na onima kojima je trebalo biti upućeno ono što je bilo prešućeno, nego na osobama koje progovaraju. Upravo zato što nije jednostavno progovoriti. To može promijeniti cijeli život.”- objašnjava Selma.

Ova predstava analizira prećutano u procesu odrastanja i porodičnim odnosima osmoro mladih ljudi koji su rođeni u istoj državi, a danas na istoj teritoriji žive u tri različite. Preko njih uviđamo koliko su društvene i političke okolnosti na ovim prostorima uticale, menjale, razorile ili očuvale porodice.


Na konferenciji će govoriti:

Andrej Nosov, predsednik Heartefact fonda

Jelena Kajgo, direktorka Bitef teatra

Selma Spahić, rediteljka

Moderator: Kristijan Šujević

Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Heartefact fonda.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji,  05.05.2011.

 
Peščanik.net, 05.05.2011.