Prošle nedelje, Centar Simon Vizental objavio je listu deset najgorih antisemita na svetu. Na mestu devet, iza Muslimanskog bratstva i predsednika Irana Ahmedinedžada, našao se uvaženi nemački novinar i izdavač, Jakob Augštajn.

Pitam se kako se uopšte prave ovakve liste. Voleo bih da sam prisutan kada se raspravlja o tome ko će biti sedmi, a ko osmi. Onda bih čekao druge liste, kao one o najglupljem antišvabi, o deset najboljih kandidata za kancelara i, da ne zaboravim, o deset najagresivnijih branilaca Izraela.

Centru Simon Vizental pripada neslavna zasluga što je od teme antisemitizma napravio vodvilj. O antisemitizmu Jakoba Augštajna može se reći da se sastoji od kritike izraelske politike naseljavanja na okupiranim teritorijama. To nas navodi na pitanje zašto i Angela Merkel nije na ovoj listi. Na mene ne treba ni trošiti reči. Reći ću da izrealska politika u pogledu korupcije (premijer Netanjahu, bivši premijer Olmert, ministar spoljnih poslova Liberman), u pogledu seksualnih skandala (bivši predsednik Kacav, koji je osuđen za silovanje), kao i što se tiče neuračunljive politike najviše podseća na politiku Silvija Berluskonija. Da li je ovo dovoljno za mesto osam, ili su možda Džudit Batler i Avi Primor ipak malo veći antisemiti od mene?

Ideja da se kritičari anatemišu potekla je od Vatikana. A copyright na ovu ideju, na osnovu koje se Jakob Augštajn zbog kritike nacionalističke izraelske vlade može proglasiti zločincem i otpadnikom, poseduje kolumnista Velta, Henrik M. Broder. On je Augštajna uporedio sa nacistom Džuliusom Štrajherom. Ako bi Augštajn tužio Brodera za klevetu, sigurno bi dobio spor. Ali ne, Broder se ne tuži. Osim Centra Simon Vizental, Brodera više niko ne shvata ozbiljno. Onaj koga Broder već nije uvrstio na listu najvećih antisemita na svetu tek treba da se rodi.

Nisu neonacisti najveći nemački antisemiti, ne, već je to novinar koji kritikuje politiku izraelske vlade. Ako je Jakob Augštajn najgori nemački antisemita, onda u Nemačkoj i nema opasnog antisemitizma. Centar Simon Vizental nam je upravo isporučio pouzdani dokaz za to.

 
Harald Martenstein, Der Tagesspiegel, 06.01.2013.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 08.01.2013.

Srodni linkovi:

Moralo se reći,

Zakon osvete,

Inflacija antisemitizma