Fotografije čitateljki, Snežana Malić

Fotografije čitateljki, Snežana Malić

Goropađenje u javnosti je postalo stvar prestiža. Oni koji se goropade misle da su zbog toga gorostasi. A stvar je zapravo obrnuta. Ili si gorostas ili si goropad. Jer, gorostas se ne goropadi. Štaviše, što si manje gorostas, to si veća goropad.

U goropađenju, naravno – kako i dolikuje prvom čoveku – prednjači premijer. Poslednji put se razgoropadio na konferenciji za medije na kojoj nas je obavestio da, po običaju, nešto ne da. Za promenu, ovoga puta nije bilo reči o tome da ne da nekoga iz kabineta, već nešto na Kosovu. U istom tonu i tonalitetu nam je objasnio i da se ovde nagrade dobijaju samo zato što kažete ”Vučiću, prederu!”, čime je i sam zaslužio neku nagradu. Ne, ne za to što je i sam rekao ”Vučiću, pederu!” nego za to što time doprinosi razvoju tolerancije u našem društvu. Ne, ne mislim time što je omalovažio i one koji nagrade primaju i one koji nagrade dodeljuju, nego time što je, toliko čestim, a nenasilnim izgovaranjem reči ”peder” učinio da se ta reč javno razmagnetiše i izgubi agresivni naboj.

Ali, to što se premijer razgoropadio niti je iznenađenje niti pokazatelj da se ta pojava proširila. Iznenađenje i pokazatelj je kad to rade i oni od kojih ne biste očekivali jer deluju kulturno. Na primer Željko Mitrović, vlasnik Pink imperije, koji je toliko kulturno delovao da je za to delanje čak i nagradu dobio (a da nije, bar ne javno, ni vikao ”Vučiću, pederu!”) – razgoropadio se na Zaštitnika građana i po svojim i po tuđim medijima. A kad može on, dobitnik nagrade za doprinos kulturi, što ne bi i neko kome je kultura samo posao – kao što je ministru kulture, koji se, ako je verovati medijima, takođe razgoropadio na ulici i to na komšiju.

A kad mogu oni, što ne bi mogao i neko kome kultura opšte nije u opisu posla. Kao na primer ministar prosvete koji se razgoropadio na konferenciji za medije pa napadače na svog zamenika nazvao ”gnjidama u kapuljačama”, a naručioce napada prepoznao u onima koji žele olake akreditacije. Naravno, iznenađenje bi bilo manje da se tako gnevno izrazio i o napadačima na dekana Fakulteta političkih nauka (ili da se makar uopšte oglasio tim povodom), ili da se isto tako odlučno (ili uopšte!) suprotstavio i olakim akreditacijama onda kada su obelodanjene malverzacije sa doktoratom ministra policije. Ovako se stekao utisak da su gnjide samo oni koji napadnu nekog iz ministarstva. I da se samo prebijanjem zamenika može probuditi ministrova odlučnost da brani prosvetu od malverzacija (eh, a naivni prosvetni radnici su mislili da se to postiže pregovorima, obustavom rada i eventualno ”orošavanjem” ministra kad im nepozvan bane na protest).

A kad se goropade i oni od kojih smo to najmanje očekivali, onda tek ne treba da čudi kad se ministar vojni (u vojno-bezbednosnoj agenciji označen kao ”dobar domaćin”) razgoropadi na Zaštitnika građana, predsednik svih građana na probrane ministre, njegova probrana savetnica za medije na probranu ministarku, probrani mediji na koga god hoće…

A da to nije ništa za čuđenje govori nam i literatura. Stručna. Opisano je to još u slučajevima kapoa po nacističkim logorima – kad su probrani zatvorenici postajali još suroviji od čuvara.

Peščanik.net, 11.05.2015.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković

Nadežda Milenković

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)