Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) pozdravlja konačno hapšenje Ratka Mladića, optuženog pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju za genocid, zločine protiv čovečnosti, teške povrede ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene u Bosni i Hercegovini. Hapšenje Ratka Mladića je istorijski momenat za dalje napredovanje Srbije u procesima suočavanja sa ratnim nasleđem devedesetih.

Inicijativa smatra da je u ovom trenutku izuzetno važno da u medijskom prostoru budu predstavljeni detalji iz optužnice protiv Mladića. Podsećamo da je u dosadašnjem izveštavanju medija o hapšenju optuženih za ratne zločine često najmanje bilo reči o suštini hapšenja, sadržaju optužnice i žrtvama ratnih zločina.

Ratni zločini i žrtve ratnih zločina su na taj način u javnosti postali manje bitni od efemernih detalja iz života optuženih, a hapšenja su se najčešće navodila kao značajna samo za evropske integracije Srbije.

Veoma je važno da javnost, a posebno mlade generacije znaju činjenice o ratnim zločinima na prostoru nekadašnje SFRJ, kako se zločini nikad ne bi ponovili. To je takođe jedan od razloga zbog čega je neophodno osnovati Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991-2001. na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Prema optužnici Haškog tribunala, Mladić je kao komandant Glavnog štaba Vojske bosanskih Srba učestvovao u progonu nesrpskog stanovištva, a kao deo kampanje progona navode se: granatiranje Sarajeva, uglavnom sa položaja na okolnim brdima, snajpersko delovanje po gradu, zbog čega je stradalo civilno stanovništvo. Prema podacima sarajevske policije, od 1992. do 1996. godine je tokom opsade Sarajeva poginulo između 10.000 i 12.000 ljudi, među kojima i 1.600 dece.

Mladić se tereti i za genocid nad bosanskim muslimanima oko Srebrenice i pokušaj prikrivanja tih ubistava. U optužnici iz 2002. godine stoji da su vojnici pod komandom generala Mladića ubili oko 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, a oko 30.000 žena i dece deportovano je tokom dva dana.

Inicijativa poziva nadležne institucije da učine sve kako bi uhapsile Gorana Hadžića i procesuirale sve one koji pomažu ili su pomagali skrivanje optuženih za ratne zločine.

Inicijativa mladih za ljudska prava, 26.05.2011.

Peščanik.net, 26.05.2011.