Plenum studentkinja i studenata Filozofskog fakulteta izglasao je da se solidariše sa kolegama sa Filološkog fakulteta i priključi blokadi nastave.

Zašto?

Zato što uslovi studiranja postaju sve nesnošljiviji. Bore se da obrazovanje bude dostupno svima, a ne samo bogatima, da se poveća kvalitet nastave, a ne da studenti pokušavajući da sakupe traženih 60 bodova ne posvete dovoljno pažnje samom gradivu, jer moraju ispoštovati formalnosti. Naime, jako je teško da se temeljno odrade sve predispitne obaveze i da se ispiti daju u roku, pa su studenti često prinuđeni da biraju između na vreme ispunjenih obaveza i temeljnog posvećivanja gradivu. Školarine su na Filozofskom suludo visoke – 118.000 din, mnogo više nego na većini drugih fakulteta, sa tendencijom stalnog rasta. Od predstavnika parlamenta se čula informacija da je jedan od profesora svojevremeno tražio da školarina bude čak 320.000, te zato studenti traže da školarina bude na nivou tri minimalne mesečne plate. Jedan od profesora je pitao kako se došlo baš do toga da budu 3 plate. Na plenumu su studenti raspravljali o tome da je ta cifra uglavnom prihvatljiva studentima i njihovim roditeljima. A kako se došlo do toga da školarina bude baš 118.000 kada mi nemamo laboratorije, biblioteke su nam nepotpune, ali se zato ogromne pare troše na tablu sa imenom fakulteta i sl. Da ne pominjemo što se svi ispiti plaćaju, a to će ostati praksa i ubuduće, iako se uvodi elektronska prijava. Izdavanje i overa raznih potvrda i uverenja takođe su način za otimanje studentskih para koji se uspešno sprovodi. Na Filozofskom još uvek ne postoji rangiranje, tj. – bez obzira što neko osvoji 60 bodova, to ne znači da će studirati na budžetu, već se studenti dodatno rangiraju po uspehu. To treba sprečiti! Što se broja bodova potrebnih za budžet tiče, čak i mnogi zaposleni na fakultetu smatraju da je nerealno tražiti 60 bodova. Samim tim neophodno je i vraćanje apsolventskih rokova i staža. Generacije pre nas su studirale besplatno, a sada se studenti ovako eksploatišu!

 

O blokadi

Dekanica je pustila priču u medijima da je blokada nasilno izvedena, da se preti profesorima, da šalteri ne rade zbog blokade. LAŽ!!! Nema nikakvog nasilja, profesorima nije prećeno, dobar deo njih podržava blokadu, čak i ukazuje na to šta treba popraviti u organizaciji. Ima i profesora sa kojima se diskutuje da li je to dobro ili loše, koji se ne slažu, ali niko nikom ne preti; vodi se najnormalnija civilizovana i argumentovana razmena mišljenja. Studenti su blokirali samo nastavu, što znači da biblioteka, čitaonica, šalteri mogu slobodno da rade, kao i da se redovno održavaju konsultacije. Međutim, dekanica je blokirala šaltere uz obaveštenje koje implicira da oni ne rade zbog blokade, čime je sprečila studente da se upišu, podnesu dokumenta za dom/stupendije/kredite, overe potvrde itd. Takođe je isključila struju u delu zgrade.

Parlamentarci sačinjeni od ljudi koji su karijeristi, koji su prekinuli prijateljstva sa ljudima koji ne dele njihove stavove, dele letke kojima se izvrću zahtevi studenata i predstavljaju se kao „čuvari razuma“. Šire laži o studentima koji su blokirali fakultet. Zanimljivo je to da mnogi koji se zalažu za nastavak predavanja ne posećuju ta ista predavanja redovno u normalnim okolnostima; kao zalažu se za pravo na obrazovanje, a njihovo sopstveno obrazovanje je vrlo upitno. Studenti koji održavaju blokadu nazvani su besnim i lenjim, što je sumanuto, jer su mnogi od njih vrlo uspešni u svojim oblastima. Pritom je u jednom saopštenju parlamenta istaknuto da je zahtev za smanjenje školarine smišljen da se privuku materijalno slabostojeći studenti, čime je pokazano koliko parlament brine o (ne)mogućnostima studenata.

Blokadi se pribeglo nakon što protesti i smrzavanja na ulicama nisu dali rezultate. Niko nije oduševljen time što se gube predavanja i svima je u interesu da se studentski zahtevi što pre ispune i oni se vrate regularnoj nastavi. Do tada je vreme ispunjeno alternativnim sadržajima: filmska i čitalačka sekcija, tribine, diskusije… Prve večeri je bila održana tribina mađarskog profesora G. M. Tamaša, koji je došao da nas podrži, kao i jedna diskusija.

Podržite studente u borbi za pravednije i pristupačnije studiranje!

Pobedimo medijski mrak! PROŠIRITE OVE INFORMACIJE! Informišite se, pitajte šta vam je nejasno.

Studenti su vaši prijatelji, deca, rođaci, komšije i računaju na vašu podršku! Omasovimo borbu, da bi nas vladajući shvatili ozbiljno!

 
Studenstke borbe, 23.10.2011.

Peščanik.net, 24.10.2011.