Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Dragi Orna i Moshe Gan-Zvi,

Rastužilo me je kad sam u Haaretzovom izdanju od utorka pročitao da ste odlučili da otkažete svoju pretplatu. Ne znam vas lično, ali ćete mi kao čitaoci nedostajati. Kao neko ko je djelimično odgovoran za vašu odluku, kao što je naznačeno u vašem pismu, dozvolite mi da vam se izvinim zato što sam pisao istinu sve ove godine. Trebao sam uzeti u obzir da istina nije po vašem ukusu, i djelovati shodno tome.

Nije vam bilo prijatno da čitate o okupaciji onako kako smo o njoj pisali moja koleginica Amira Hass i ja. Vi, koji ste aktivni u izraelskom Rotari klubu, koji dolazite iz poslovnog svijeta, koji ste toliko ponosni na svoju djecu i činjenicu da oni žive na Zapadnoj obali. Vaš sin je obrazovan u predvojničkoj akademiji Eli, vaše unuke ponosno nose prezime Sheetrit. Vi koji ste tako zadovoljni sobom i vašim vrijednostima, vašom djecom i vašim moralom, mišljenja ste da ne morate čitati neprijatne istine. Vi to jednostavno ne zaslužujete.

Zaista, kako samo mogao provesti sve ove godine objavljujući članke za koje ste čak i vi velikodušno priznali da su dirljivi, a da, na moju sramotu, ne provjerim kako su se sve one palestinske porodice našle u tako ozbiljnim nevoljama? Stvarno, kako se to moglo desiti? Naravno, sami su krivi, ali ja za to jednako okrivljujem Izraelske odbrambene snage – kako sam samo mogao? I kako je Amira Has mogla biti tako pristrasna kada je pisala o tome kako jedan narod bira uništenje drugog umjesto demokratskog društva? Stvarno, kako si mogla, Amira?

Pretpostavljam, Moše, da ako bi vas godinama držali zaključanog u kavezu, vi biste nastavili svoje članstvo u Rotari klubu i odbili da se borite protiv vašeg zatočeništva. Pretpostavljam da bi Orna, ukoliko bi strani vojnici provalili u vaš dom u sred noći i uhapsili Mošea pred vašim očima, šutirali ga, natjerali ga da kleči i tukli ga pred rođenom djecom koja su studirala na Eli akademiji – i onda ga odveli od kuće i držali ga mjesecima bez sudskog procesa – da biste se vi dali u potragu za nekim „kreativnijim vođstvom“ za vaš narod.

Pretpostavljam da biste vi koji dolazite iz poslovnog svijeta voljno prihvatili one koji bi konfiskovali vašu imovinu i otjerali vas s vaše zemlje. Siguran sam da vam ne bi palo na pamet da se borite protiv onih koji su vas mučili takvim zlom tolike godine.

Ali šta možemo? Palestinci su drugačiji od vas, draga Orna i Moše. Oni nisu rođeni na takvim uzvišenim visinama kao vi. Oni su ljudske životinje, krvožedni, rođeni da ubijaju. Nisu svi tako moralni kao vi i vaša djeca sa Eli akademije. Da, postoje narodi koji se bore za svoju slobodu. Postoje narodi koji su natjerani da to čine silom. U stvari, nema nacije koja to nije radila, uključujući izabrani narod kojemu ponosno pripadate. Ne samo da mu pripadate; vi ste mu kula svjetilja, Vi ste najbolji, moralna elita – vi, pobožni cionisti.

Izvinjavam se za svoju jednostranost. Kako nisam uspio održati ravnotežu između ubica i ubijenih; lopova i žrtava pljačke; okupatora i okupiranih? Oprostite mi što sam se usudio ugasiti vašu radost i ponos u zemlji u kojoj teku med i mlijeko, Mobileye i čeri paradajz. U ovoj zemlji ima toliko divnih stvari, a Haaretz vam – svojim moralnim urušavanjem, kako vi to nazivate – kvari veselje. Kako nisam vidio da ne volite da čitate istinu i nisam to uzimao u obzir svake nedjelje kad sam se vraćao iz Okupiranih teritorija i sedao da pišem o onome što sam vidio sopstvenim očima?

Ali sada je kasno. Poziv da se bojkotuje čokoladni krem je po vama prevršio mjeru, pa ste odlučili da bojkotujete Haaretz. Od sada, jedine novine na vašem stolu biće desni Makor Rishon. Oni neće pisati o izraelskim vojnicima koji su izrešetali 5 Palestinaca u kolima prije 3 sedmice i siguran sam da će vaši šabati od sada biti mnogo prijatniji.

Haaretz, 21.04.2017.

Preveo sa engleskog Vladan Kosorić

Peščanik.net, 21.04.2017.

IZRAEL