Demokratska stranka, njen predsednik i njihovi mediji, nakon poraza na izborima po običaju su poleteli da krive sve druge i što je najgore da optužuju intelektualce koji su ih navodno svojim zakeranjem onemogućili da nas što pre uvedu u Evropu.

Ideja proevropske vlade je da nas nekako ušvercuje u Evropu lakirovkama stvarnosti, lažima, guranjem problema pod tepih, kao neko ko bi pokušao da falsifikovanom diplomom dobije radno mesto. Usta su im puna Evrope a ne čine ništa da ovo društvo za to pripreme. Naprotiv, čine suprotno. Prošloj vlasti je trebalo osam godina da, kako kaže, završi saradnju sa Haškim tribunalom, nije umela da donese rezoluciju o Srebrenici i nazove stvar pravim imenom, genocidom. Zato danas mladi ljudi u Srbiji još uvek slave Ratka Mladića i kliču Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji. Isporučivali su begunce, nerado i izvinjavajući se za to. Goloruka Nataša Kandić, koja je toliko išla na nerve bivšoj vlasti, učinila je više od cele vlade i predsednika republike da osvesti srpsko društvo o potrebi suočavanja s prošlošću i približi nas evropskim vrednostima.

Usta su im puna Evrope dok podržavaju očajnike na kosovskim barikadama, u Ustav su uneli odredbu o tobožnjem suverenitetu i teritorijalnom integritetu “južne pokrajine”, koja je za većinu članova Evropske unije nezavisna i samostalna država. Ne priznaju odluke Međunarodnog suda pravde koje su sami tražili. Šta je tu evropski? Bratime se i politički ljube sa Dodikom koji ispoljava otvorene secesionističke namere u Bosni, nazivaju Republiku Srpsku državom, ugrožavaju opstanak BiH. Šta je tu evropsko? Uveli su u vlast stranku koja otvoreno slavi Slobodana Miloševića i satanizuje ideje 5. oktobra, ideje koje je svojevremeno ceo svet pozdravio. Jesu li to proevropske poruke kojima su oni uvodili evropske vrednosti u srpsko društvo? Svetlana Lukić i Svetlana Vuković su na tom planu učinile mnogo više od cele Demokratske stranke, njenog predsednika i prošle vlade. Nemojte mi pominjati EU kandidaturu koja nam je poklonjena samo da bi se sprečilo naše dalje tonjenje u stari dobri nacionalizam. Podlost spina je u tome da je njima više do vlasti nego do ulaska u EU.

Svojim postupcima bivša vlast je udaljavala srpsko društvo od evropskih vrednosti, a danas intelektualce koji su na to upozoravali bestidno proglašava anti-evropljanima. Politiku na stranu, to je čisto ljudski gledano – bedno.

 
*pseudonim

Peščanik.net, 09.06.2012.