Ne želim da glasam na predsedničkim izborima pre nego što se oba kandidata, vrlo konkretno, ne izjasne o nekoliko pitanja. Svesna sam da im nijedan značajan medij u Srbiji ova pitanja neće postaviti (vidi pitanje br. 3), te im se zato obraćam putem sajta Peščanika:

01. Šta ćete učiniti da rešite pitanje enormne nezaposlenosti (molim bez pominjanja svetske ekonomske krize)?

02. Šta ćete učiniti u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima (pored onoga što je Tadić, tek pre neki dan, u Pančevu promucao o ljudima koji su u DS-u samo zbog ličnih interesa)?

03. Šta mislite o poslednjem izveštaju pokojne Verice Barać, o načinu na koji neke marketinške agencije kontrolišu medije u Srbiji? Znate li koje su to agencije i ko su njihovi vlasnici?

04. Šta mislite o reformi pravosuđa?

05. Šta mislite o zakonu o informisanju?

06. Da li je Srbija prezadužena i kako mislite da vratite te dugove (molim bez pominjanja nekih budućih ogromnih investicija)? Može li se, po važećem Ustavu, neko kandidovati tri puta za mesto predsednika Srbije (molim isključivo tumačenje Ustava)?

07. Da li predsednik države može biti i predsednik stranke?

08. Kako zamišljate dogledno, dobro i moguće rešenje pitanja statusa Kosova?

09. Ako biste morali da birate između Kosova i Evropske unije, čemu biste dali prednost? (molim bez priče o “dva odvojena pitanja”)?

10. Da li ste tokom 90-ih podržavali režim Slobodana Miloševića?

11. Kakav je, po vašem mišljenju, odnos današnjeg SPS-a prema Slobodanu Miloševiću, pozitivan, negativan ili vam je nejasan?

12. Da li podržavate secesionističku politiku Milorada Dodika?

13. Da li je u Bosni izvršen genocid i ko ga je počinio (molim bez pominjanja prezumpcije nevinosti, želim da čujem vaše mišljenje. Ako ga imate.)?

14. Kako ocenjujete rad Haškog tribunala?

15. Kakav je vaš odnos prema eventualnoj rehabilitaciji Draže Mihailovića?

16. Da li je nacionalizam naneo štetu sadašnjosti i budućnosti Srbije?

17. Da li izborni sistem u Srbiji treba menjati i kako?

Svesna sam da mnoga od ovih pitanja ne spadaju u nadležnost Predsednika republike (doduše samo na papiru, po Ustavu), ali eto, ipak pitam, da bih konačno mogla da stvorim nekakvu sliku o njihovim političkim preferencijama i vrednosnom sistemu.

Boris Tadić je telegeničniji i ima lepši osmeh, ali to mi nije dovoljno, jer, s druge strane, Nikolić ima unuke i više liči na pravog domaćina.

Dok ne dobijem ove odgovore, ne mogu da se opredelim ko je manje zlo i da li ono uopšte postoji.

Molim oba predsednička kandidata da mi što pre odgovore, drugi krug izbora je već za deset dana!

 
*pseudonim

Peščanik.net, 08.05.2012.