Helmut Šmit kaže: „U slučaju Krima daleko je važnija istorija od pozivanja na međunarodno pravo.“ Dakle, najpre je potrebno ispraviti istoriju, pa onda uvažavati međunarodno pravo. Koje i inače svi krše, pa zato ne znamo da li je ono prekršeno u slučaju ruske aneksije Krima.

Kako bi trebalo ispraviti rusku istoriju: „U metafori o okupljanju ruskih zemalja krije se nostaligija za ruskim imperijalizmom. Naravno, on (Putin) sebe vidi kao naslednika Petra Velikog, Katarine II, Romanovih i Lenjina.“ Zašto bi, taj imperijalizam, trebalo sprečiti ili podržati, nije jasno, razgovorima i političkom i ekonomskom saradnjom.

Može li konfuznije? U poređenju sa tim, Gizi je primer jasnoće, pa nije teško znati šta je pogrešno i sa čime se nije moguće slagati.

Peščanik.net, 28.03.2014.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija