Do pre sedam dana, srpska politička strategija čiji je uknjiženi vlasnik dr. Vojislav Koštunica – imala je, po sistemu iz keca u kec, dva fiksna neprijatelja. Amerika, prvi i najveći neprijatelj Srbije, u crnoj beležnici našeg premijera označena je kao zaštitnik kosovskih separatista, kako dr. Kalašnjikov voli da naziva ovdašnje Albance; uspešna antiamerička kampanja svela je preživele srpsko-američke odnose na ledeni minimum, što je oslobodilo kreativne medijske snage za napad na drugog najvećeg neprijatelja – NATO.

Ova nesrećna vojna alijansa optužuje se kao organizator buduće nezavisne države Kosovo, što je po najnižim erotskim kriterijumima dr. Koštunice sasvim dovoljan razlog da Srbija nikad ne uđe u nekakve “evroatlantske” integracije. Već naviknuti da USA & NATO budu predvodnici antisrpske zavere na isti način kao što su to bili pre petnaestak godina – ništa se, dakle, u Srbiji nije promenilo – prošle smo nedelje dočekali da saznamo ime trećeg srpskog fiksnog neprijatelja. Politička kladionica Vojislava Koštunice otkrila je da nam iz dvojke u keca o glavi radi niko drugi nego – Crna Gora!

Razlog ovog najnovijeg srpskog ludila jeste ludački sam po sebi: štrajk glađu vladike Jelenka Mićovića poznatog pod šifrovanim imenom Filaret! Odbijanje Crne Gore da preko granice pusti ovog pravoslavnog fašistu koji je na oficijalnoj EU listi osoba za koje je dokazano da pomažu ratnim zločincima – Srbija je, u nedostatku pametnijeg posla, iskoristila da na doskorašnje Drugo Oko U Glavi prospe zanimljivu mešavinu žuči i govana. Videlo se to još prošle nedelje kad je pomahnitalog Filareta – uniformisanog debila koji je kao ratni huškač profesionalno radio tokom svih ratova i sukoba – posetio srpski ministar vera, što je odmah zasmrdelo na organizovanu državnu kampanju koja se, naravno, nastavila redovnim dnevnim izveštajima (Politika, RTS) o zdravlju poremećenog vladike, za kojeg nas inače svečano zabole qurac.

Kad su medijsku brigu o ovom neopevanom ludaku preuzeli koštunjavi tabloidi, saznali smo ne samo da Jelenko zbog povećane krvi u šećeru odjednom vidi “žuto i roze”, već da drug Mićović svakog jutra telefonom razgovara sa mentalnim kolegom Vojislavom Šešeljom koji mu iz Haga daje savete glede štrajka glađu (“Jaki ste vi, preosvećeni, izdržaćete”). Gladnog Filareta – koji pod improvizovanim šatorom sedi stotinak metara od Crne Gore – odmah su posetili srpski radikali i poručili Jelenku da su na njegov mig spremni da blokiraju sve puteve između Nekadašnja Dva Oko U Glavi, ali je plemeniti Filaret odbio njihov predlog, obrazlažući da će blokada puteva nauditi “srpskoj sirotinji” koja prelazi granicu. U humanitarnom transu, Jelenko je izjavio da mu Bog “daje snage da se bori”, što prevedeno na polucrkveni štrajkači jezik znači da Filaret verovatno noću ždere kao svinja, spokojan da mu ni Bog ni Šešelj na tome neće zameriti.

Taman je izgledalo da je ovaj cirkus zanimacija za čitavu Srbiju koja je imala priliku da se kladi da li će preosvećeni izdahnuti od prasetine ili će nastaviti da vidi žuto – kad se, odjednom, bez povoda, oglasio Aleksandar Simić, najbolesniji savetnik dr. Koštunice. Ovaj dokazani psihopata koji je inače stalni član srpske delegacije na pregovorima o Kosovu, medicinski poznat po teškim izlivima srpstva u mozak, postupak Crne Gore opisao je kao nelegalnu akciju “kvazidržave”, što je – sasvim precizno – ona vrsta definicije koja obitava u glavi mudrog Koštunice i koju on šalje javnosti preko svojih privatnih pacijenta.

Očigledno je da dr. Kalašnjikov još nije preboleo odlazak Crne Gore iz onog čudovišnog državnog saveza; njegova legendarna osvetoljubivost – naročito iz kuta čoveka koji rezultat crnogorskog referenduma smatra svojim najvećim porazom – našla je u nesrećnom Filaretu povod da se Crnoj Gori kaže sve ono o čemu se diplomatski ćutalo više od godinu dana; povezivati spodobu kakav je Jelenko sa pričom o državnošću – uvreda je za svaku pravnu formulaciju, naročito kad u definiciji učestvuje Filaretov intelektualni pobratim Aleksandar Simić. Ali, kad nema boljeg povoda, odličan je i Jelenko!

Dokazalo se to u najnovijoj epizodi serijala “Monty Jelenko Python”: kako obaveštava državna agencija Tanjug čiji posebni servis prati Jelenkovu golgotu –  ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić posetio je vladiku Filareta i odlučio da ne ode u zakazanu posetu Crnoj Gori na sastanak sa svojim crnogorskim kolegom Andrijom Lomparom. Vidno potresen Filaretovim sumanutim pogledom u kojem je prepoznao žuto & roze, Ilić je radoznalom Tanjugu detaljno objasnio svoj patriotski postupak: “Posetio sam vladiku Filareta i posle tužne slike koju sam video, da na snegu štrajkuje glađu jer mu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, smatrao sam da ako jedan srpski vladika ne može da uđe u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar.”

On je dodao da je cela srpska delegacija, koja je danas u Podgorici trebalo da se sastane s ministrima Crne Gore povodom pregovora o izgradnji autoputa Beograd-Bar, odlučila da se posle susreta s Filaretom vrati u Srbiju. “Nezapamćena je bruka da neko iz Srbije, kome nije ni suđeno i za kog nema čak ni optužnice, ne može ući u Crnu Goru”, kazao je Ilić.

Priča iz udžbenika za morone: da od štrajka glađu nekakvog poludelog popa – u pitanje dolazi izgradnja autoputa Beograd-Bar, moguća je samo u Srbiji gde je svaki poremećeni sveštenik, svejedno da li je pedofil ili ratni huškač, lopov ili manijak, fašista ili mitraljezac zaštićen kao beli medved, van domašaja sudstva, uvek u domašaju uzbuđenih ministara koji se duhovno pale na mantije.

U međuvremenu, slučaj “Jelenko” se nastavlja; očekuje se da popa koji vidi roze posete ministar policije, ministar pravde, možda neki od potpredsednika; ako pop ne klone, u posetu će mu sasvim sigurno stići najveći pravoslavni košarkaši četničkog usmerenja: Miličić i Gurović, jer je u pitanju duhovno srodstvo; moguće je da svrati dr. Kalašnjikov i da malo oliže krst u improvizovanom šatoru, već par dana nije bio u Hilandaru pa se uželeo svetovne atmosfere; konačno, možda Srbija pomenuti šator zajedno sa ludus Jelenkom proglasi za novi Jerusalim!

Pa da svi vidimo žuto i roze! Za nove štrajkače poze!

 
Feral Tribune, 05.09.2009.

Peščanik.net, 05.09.2007.