Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Stvarno nema smisla da gradonačelnik Beograda padne sa vlasti samo zbog jedne jelke. Kad bi morao da padne sa vlasti (i pod udar zakona) zbog svega ostalog.

Ali, čak i da je jelka samo vrh ledenog brega svih dosadašnjih novogodišnjih malverzacija sa sve tenderom nameštenim za određenog ponuđača i neopravdanim plaćanjem ukrasa punih šest meseci – gradonačelnika ne smenjuje pritisak javnosti. Pa njemu ne samo da u pomoć priskaču neočekivane sile koje iznenada rešavaju stvar, kao što su bugarski grafolozi, anonimni dobrotvori koji plaćaju školovanje dece i sudije koje ih dodeljuju ocu (decu, ne dobrotvore), nego niko neće ni da uđe u komisiju koja bi osporila njegov doktorat. Ako neko i pristane, neki stranac na primer, on izađe iz komisije pre nego što ova stigne da zaseda.

No, mnogo više nego pritiscima javnosti – gradonačelnik se uspešno odupirao i pritiscima vlasti. Pa, molim vas, to je čovek koji se režimu suprotstavio više puta od bilo kog opozicionog političara. Čak i kad ga je sam vrh vlasti optužio da je odgovoran za bestijalno rušenje ustavnog poretka u Savamali (“odgovorni su najviši organi gradske vlasti”) gradonačelnik nije pao. I kad je vrh vlasti rekao da od leta više neće biti gradonačelnik – on je ostao. Pa i kad je vrh vlasti rekao da gradonačelnik neće biti kandidat na narednim izborima – on je krenuo u predizbornu kampanju: snimio je spotove (za koje kaže da nas nisu ništa koštali jer su “neke organizacije” to uradile volonterski), deli senior kartice (za koje je Poverenik pronašao silne nepravilnosti), trči polumaraton (zaboravivši da ga je i Tadić istrčao pred izgubljene izbore), gostuje jednom nedeljno u Beogradskoj hronici gde naprasno poziva građane da odlučuju o novcu iz budžeta i premeštanju starog mosta, dok na drugim televizijama svira gitaru i ne snebiva se kad ga proglašavaju najpoželjnijim mladoženjom…

I sad da padne kad je uspeo da o Beogradu pišu najveći svetski mediji? Doduše, zbog kriminala oko basnoslovno plaćene jelke, ali svejedno, toliki publicitet nije pošao za rukom ni većima od njega, a znamo šta su sve pokušavali.

I još da padne pred najteže beogradske izbore? Sad kad smo lepo videli u Pećincima koliko je teško uterati glasove pa vlast mora da bije (i uprkos snimcima laže da je ona napadnuta), proteruje posmatrače, otima mobilne, sklanja paravane da se vidi šta ko zaokružuje – sad da pukne bruka nad okićenim Beogradom?

Na kraju krajeva, nije izrekao pred kamerama da voli jelke koje lako kleknu pa da zbog toga ostane bez funkcije. I ode na izdržavanje kazne nemanja funkcije čitavih godinu i po.

Peščanik.net, 25.12.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)