Vatikan 2012.

Vatikan 2012.

Dan uoči dolaska pape Franje u Sarajevo, jedan se hrvatski katolički publicist i nakladnik sa zebnjom prisjetio kako je Summus Pontifex, govoreći pred televizijskim kamerama o svojemu putovanju u Bosnu i Hercegovinu, znakovito podigao pogled i naglasio da on tamo dolazi – svima. Čuj, svima…

Toliko je ta Papina najava dolaska svima u BiH – a ne samo onima što ih propovjednici hrvatske nacional-parohijalne negacije katoličkog univerzalizma nazivaju “našima” – uznemirila hipersenzibilnoga publicista da se nije libio napisati kako se “pribojava neće li Papa zamoliti sve vjerske zajednice u BiH na zajedničku molitvu; naravno, sve u interesu ‘mira’“.

I kao što smo vidjeli – papa Franjo se u Sarajevu potrudio da opravda njegova strahovanja.

“Kralju i Gospodine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, jedini suče svega svijeta, mi potomci Abrahamovi po vjeri, Židovi, kršćani i muslimani, ponizno stojimo pred tobom i molimo zajedno za BiH, za muškarce i žene, vjernike različitih kultura. Molimo te, Oče, u svakome od nas ojačaj vjeruj i nadu prema svoj našoj braći i sestrama, da budemo ljudi dobre volje, puni uzajamnog razumijevanja i oprosta”, poveo je Papa zajedničku molitvu u Franjevačkome međunarodnom studentskom centru Bosna Srebrena u Kovačićima, gdje su se oko gosta iz Vatikana okupili i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, i episkop zahumsko-hercegovački i primorski te administrator dabrobosanski, vladika Grigorije, i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci…

Uradio je, dakle, Papa upravo ono čega se pribojavao hrvatski publicist koji poglavaru Svete Rimske Crkve nikako ne može oprostiti to što je u lipnju prošle godine zajedno s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, predsjednikom Palestinske nacionalne uprave Mahmoudom Abbasom i ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejem u vatikanskim vrtovima održao zajedničku molitvu za mir na Bliskom istoku, čiji je jedini mirotvorni rezultat – prema tumačenju našega eksperta za Božje ogluhe na neprilične molitve – bio početak nove runde izraelsko-palestinskog rata.

Nepokolebljiv u svojemu vjerovanju da bi papa Franjo, ako ne prestane s takvim zajedničkim molitvama, mogao “izazvati Treći svjetski rat”, taj se publicist po imenu Elvis Duspara prigodno uplašio da ni sarajevska molitva vrhovnoga katoličkog pastira s kojekakvim inovjercima ne može uroditi nikakvim sretnijim plodom od novoga rata u BiH.

I to ne rata kojega bi izazvali – kako to Papa u svome nadrimirovnjaštvu misli – tvorničari oružja i geopolitikantski otpravnici njihovih prljavih poslova, nego rata koji bi se na BiH stuštio ravno s nebesa, kao plod gnjeva Božjega.

Jer hrvatski turbokatolički publicist na osnovu svojih teoloških uvida tvrdi: “Molitve drugim bogovima nisu mile mome Bogu i On se jako ljuti na njih”. Stoga je i Papu uoči puta u Sarajevo upozorio da – “ako kojim slučajem dolazi reći kako su sve religije iste i da su svi u pravu, te da nije bitno kome se molimo nego samo da se molimo i povede zajedničku molitvu s onima koji ne upoznaše Isusa Krista” – umjesto milosti Božje na taj prostor može navući samo srdžbu Jahvinu kakva je zapisana u starozavjetnoj knjizi o proroku Jeremiji.

I progovara raspomamljeni publicist prijetećim glasom Jahvinim, kao da ga je on osobno prenio Jeremijinu zapisničaru Baruhu, sinu Nerijinu, glasom koji i papi Franji i onima koji ga slušaju poručuje kakva im kazna slijedi zbog zajedničke molitve kojekakvim bogovima: “Zato ću žene njihove dati strancima, a vaša polja osvajačima. Jer od najmanjeg do najvećega svi gramze za plijenom, od proroka do svećenika svi su varalice. I olako liječe ranu naroda mojega vičući: ‘Mir! Mir!’ Ali mira nema. Neka se postide što gnusobu počiniše, no oni više ne znaju što je stid, ne umiju se više crvenjeti. Zato će popadati s onima što padaju, srušit će se kad stanem kažnjavati!”

Tako, eto, završava taj tekst pod naslovom “Koji će biti plodovi posjeta pape Franje Sarajevu: blagoslov ili prokletstvo?” koji je Papu uzalud opominjao da ne dođe svima i da se prođe zajedničkih molitvi. Oni koji, poput njegova autora, misle da će Papa na BiH navući prokletstvo, ovome Franji vjerojatno nikada neće oprostiti to što je sve kojima je došao u posjet pozvao na milosrđe, dobrostivost i praštanje. I što nije ni najmanje nalik onome Franji koji se na Bibliju pozivao samo kada je propovijedao ono starozavjetno i od Krista odbačeno: “Oko za oko, zub za zub!”

Novi list, 08.06.2015.

Peščanik.net, 09.06.2015.