Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Nakon svih rasističkih gadosti i šovenskih idiotarija što ih je Donald Trump izgovorio u predsjedničkoj kampanji, republikanskom aspirantu na Bijelu kuću bi mogle presuditi snimke stare 11 godina. Jer na njima Trump izgovara i ono što nadilazi njegov prostački renome: nasrće na žene koje naziva kujama, “hvata ih za pičke” – koje politički korektori širom svijeta prepjevavaju u međunožje – i za “lažne sise, silom ih ljubi, svaku želi pojebati…”

Već danima se američka i svjetska javnost zgražaju nad svime što je Trump tom prigodom izbaljezgao, a što i u pokušajima da se njegove riječi upristojeno prepričaju zvuči dovoljno vulgarno, da se od svojega kandidata ograđuju i podršku mu otkazuju čak i republikanske vedete poput Johna McCaina i Condoleezze Rice, poručujući: “Sada je bilo dosta, Donald Trump ne može biti predsjednik. Mora se povući.”

Čitav urednički kolegij New York Timesa potpisao je uvodnik pod naslovom “Ljigavost Donalda Trumpa”, a riječi na račun potencijalnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država nije birao ni Robert De Niro. U video-klipu kojemu bi najbolje pristajao naslov “Lovac na kretene”, glumačka legenda Trumpa naziva “napadno glupim”, “nacionalnom katastrofom”, “sramotom za zemlju”, “budalom”, “svinjom”…

Oglasila se i Trumpova supruga Melania, nazivajući muževljeve riječi na račun žena “neprihvatljivima i uvredljivima”, ali i pozivajući javnost da prihvati njegovu ispriku – kao što je to učinila i ona osobno – budući da njezin bračni partner ima “srce i um vođe”, te da se svi skupa, s Njegovom Umnošću na čelu, “fokusiraju na važna pitanja koja se odnose na državu i na svijet”.

Melanijin je apel, čini se, najviše odjeka imao u susjedstvu njezine rodne Slovenije, u zemlji Hrvatskoj, gdje je – dok se svijet zgražao nad Trumpovim prostačenjem – Slobodna Dalmacija objavila tekst pod naslovom “Trump Hrvatskoj može biti koristan”.

Kako će to Trump usrećiti Hrvatsku? Tako što bi, u slučaju njegova oštrog predsjedničkog nastupa prema Rusiji čijega je predsjednika Vladimira Putina do sada obasipao komplimentima, “hrvatska granica na Savi, Dunavu i duž Dinare, ako ispunimo EU šengenske kriterije, opet mogla postati političko i sigurnosno predziđe Zapada”. A onda bi – čim restaurira vjekovnu nam i sudbinsku antemuralnost – Trumpov neoreganizam Hrvatskoj donio “veliku stratešku i gospodarsku korist”.

Poziva se splitski list pritom i na Trumpov program u kojemu se navješćuje “upotreba ekonomske snage američkog tržišta” e kako bi globalna velesila “pripomogla svojim prijateljima, a neprijatelje podsjetila na korisnost suradnje”. Računica je, skontali su u Slobodnoj Dalmaciji, vrlo jasna. Stoga Hrvati trebaju moliti Boga za pobjedu Donalda Trumpa na izborima. Čim se on useli u Bijelu kuću, s nebesa će se na usrećenu Hrvatsku – umjesto nekadašnjih Trumanovih – stuštiti Trumpova jaja.

Trumpovu je pobjedu ovoga vikenda zazivao i Večernji list, u veleumnom obračunu s intelektualcima koji ne vole američkog prostaka. Klanjajući se populizmu stričeka Donalda, koji “ljudima nudi stvari koje oni baš žele”, Večernjakov komentator intelektualce bez iznimke naziva slugama diktatora i nasilnicima nad ljudskim željama. Bulazni kako “intelektualci vole Hillary Clinton jer ih ona podsjeća na njihovu omiljenu učiteljicu kojoj su se znali dodvoriti”, a Trumpa, eto, ne vole jer ih “on podsjeća na njihova školskog druga iz klupe koji nije, poput njih, naročito volio knjigu niti je bio miljenik učiteljice, ali je zato bio kralj na velikom odmoru i sve su djevojčice jurile za njim”.

Stoga se uspaljeni večernji trumpoljub nada da će “svijet nakon 8. studenoga ipak više sličiti na razigrano školsko dvorište, a ne na memljivu učionicu sa strogom učiteljicom i njenim mezimcima iz prve klupe”.

A koliko bi razigrano to globalno školsko dvorište bilo, može se naslutiti i po razigranosti kakva vlada u onim dvorištima s ove strane Atlantika po kojima gazduju tipovi poput Vladimira Putina i Viktora Orbána. I koji – baš kao i hrvatski trumpoljubi – željno iščekuju pobjedu svog duhovnog pobratima na američkim izborima. Pa da građanima Rusije i Mađarske – koji uživaju u blagodatima njihovih diktatura – najzad mogu kazati: “Eto vidite da smo bili Amerika prije Amerike!”

P. S. Kad smo već kod sretne Orbanovine Mađarske, želim uputiti zahvalu njezinu veleposlaniku u Hrvatskoj, gospodinu Józsefu Magyaru, na reagiranju objavljenom u Novom listu, u kojemu je komentare naših novinara o mađarskom protuimigrantskom referendumu nazvao “snažno iskrivljenima”, “manipulativnima” i “neprihvatljivima”. Odgovor Njegovoj Ekselenciji kanio sam objaviti u Népszbadságu, ali se moj naum pokazao neostvarivim, budući da je taj mađarski dnevnik u međuvremenu ugašen zbog kritičkih tekstova o vladavini premijera Orbána.

Novi list, 11.10.2016.

Peščanik.net, 12.10.2016.

Srodni linkovi:

Paul Krugman – Hilari pobednica

Vladimir Gligorov – Trgovina i protivnici

Paul Krugman – Predatori

The Atlantic – Protiv Trampa

The New Yorker – Moj glas

Paul Krugman – Glasaj kao da je važno

Paul Krugman – Veliki lažov

TRAMPOZOIK