Baš kao i nedavni rebalans budžeta, i najavljena rekonstrukcija Vlade će nas opet staviti u položaj onog čoveka kojeg, u starom vicu, juri sto golih muškaraca. Kako se našao u toj situaciji? Pa, na ponudu zlatne ribice da mu ispuni jednu želju on se brzopleto požalio: ”Šta da poželim kad mi sto kur*** fali”.

Gde god da pogledate, u koju god ustanovu da se zaputite, u kojoj god potrebi da se zateknete, shvatite da toliko stvari treba ozbiljno i temeljno menjati, da čovek prosto ne zna odakle bi počeo – od zdravstva, sudstva, prosvete, infrastrukture, kulture, ekonomije, uprave… Ali, baš zato i nije predviđeno da se svim tim problemima bavi jedna osoba. Zato postoji Vlada i zato Vlada ima više ministarstava, više ministarki i ministara, pa čak i onih bez portfelja, više potpredsednika… a svi oni imaju više pomoćnika, savetnika, sekretara… koji opet imaju svoje zamenike, pomoćnike, rukovodioce, šefove… Sve u svemu, ili svi u svemu, to je zavidan broj ljudi koji treba da se bave zavidnom količinom problema.

Pa ipak, i pored svih njih, mi se i dalje gegamo od afere do afere, od datuma do datuma, od sporazuma do implementacije.

No, sada nam je najavljeno da će se to promeniti i da će svi oni biti provereni, da će svačiji, zavidan ili nezavidan učinak biti procenjen i pravedno vrednovan. Ali, da slučajno ne bismo pomislili da su oni vodili pogrešnu kadrovsku politiku i u razne fotelje uvalili pogrešne ljude, izabrali su retoriku i metafore koje treba da nas ubede kako zapravo niko nije loše radio posao za koji je bio zadužen. Ne, jer takvih, koji su loše radili svoj posao, jednostavno i nema u našim ministarstvima i javnim ustanovama. Ima samo onih, kako nam je lepo rečeno – koji su se ”zamorili” i koje samo ”eventualno” (mada ne i obavezno) treba zameniti jer ”ne mogu da istrče celu trku”.

O čemu oni to pričaju? Kakav zamor, kakva trka? Jesu li u fotelje postavljali ljude ili konje? A ako su već organizovali trku, a ne vlast, trebalo je i nama da kažu pa da se kladimo kao na hipodromu. Em bismo mogli da se nadamo da ćemo bar malo popraviti kućni budžet ako ubodemo pobednika, em bi bilo mnogo više onih koji bi glasno navijali za svoje favorite.

Peščanik.net, 08.07.2013.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)