Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Odgovor na pitanje iz naslova ne tražite od tehničke premijerke. Njeno neznanje ide dotle da i ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights / Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava) sa kojim se svađa na svom zvaničnom X nalogu, a po izričitom nalogu predsednika Srbije, piše – ODHIR. Pa to joj ne bi priznali ni da je na mestu takmičara u Slagalici (eventualno bi moglo HIDRO), ali pošto je ipak na mestu premijera priznaje joj se samo opšte neobrazovanje.

Odgovor takođe nemojte tražiti ni od predsednika Srbije. On je Hute i uveo u priču i to deset godina pošto je Hune uveo u Beograd, a imajući u vidu da je obe stvari uradio svesno varajući glasače, svaki njegov odgovor treba uzeti sa zazorom. Počev baš od odgovora na voditeljevo pitanje zašto nam je gorivo najskuplje u regionu. Kako zašto, iznenadio se i, umesto da ode do svoje table i ispiše ko se sve i kako ugrađuje u cenu nafte, paušalno je optužio Hute da „obaraju brodove“. Izgleda da se tim istim brodovima prevozi i hrana za Srbiju, bebi oprema, a odnedavno i struja koja je godinama optuživana da je najjeftinija u regionu. (Lažno optuživana jer se nije poredila i platežna moć stanovništva.)

Bilo kako bilo, Huti ionako ne prete da potope Beograd, mogli bi samo da gađaju onu rimsku lađu na grbu grada. Huni, pak, prete. Huni, avari, varvari, barbari, barabe, kako god da ih nazovete nećete mnogo pogrešiti. A sebi su sada dali još jednu šansu za ljuti boj.

Kada će na megdan Beograđanima, još nije određeno. Jedino znamo da će Hune i ovaj put predvoditi njihov Atila Bič Božiji koji je i presudio da će izbora ipak biti. Iako je dosadašnji gradonačelnik tvrdio (ali ne i pokazao) da ima većinu i iako je dosadašnja premijerka i čelnica beogradskog odbora stranke kukala kako članstvo vrši pritisak na nju da se gradska vlast formira, predsednik Srbije je hrabro doneo suprotnu odluku.

Sad ostaje da takođe vanustavno odredi i datum izbora. Najzgodnije pada 28. april, drugi dan produženog vikenda (produženog do spajanja sa sledećim vikendom) kada se očekuje prirodna migracija iz Beograda pa je lako opet izvesti neprirodnu migraciju u Beograd. Ali, gledajte to sa lepše strane – barem neće biti sukoba između ozloglašenih kapućinaša i omiljenih kapuljaša.

No i taj morijartijevski plan može da padne u vodu jer tek treba da se konstituiše republička skupština koja je jedina vlasna da raspisuje lokalne izbore. Šta ćemo ako se i to izjalovi bez obzira na imanje većine? Idemo đuture i na još jedne prevremene republičke jer je vladajuća kasta pokazala da je agilna i poslušna samo kad se bori i za svoju fotelju? Jer ni Bič božiji nije više što je nekad bio?

Peščanik.net, 04.03.2024.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)