A kako ste mi vi ovih dana? Živi i zdravi, koje i meni od srca želite ili samo zdravi – dok se ne završi ovo sa Kosovom, pardon, Kosmetom, pa ćete tek onda da živnete, da počnete da idete u školu i na posao, da se zaljubljujete, da plaćate račune… Pa ne misle valjda da ću da ih plaćam dok traje igranka, pardon, operacija, pardon, zbrkale me metafore ali ne mari, razumemo se, pa naši smo. Manje-više. Mislim, neki smo manje, a neki smo više naši. Prebrojavanje je u toku.

Pri tom sad ne mislim samo na ovo aktuelno prebrojavanje koje je počelo u skupštini, a nastavilo se u emisijama u kojima su nekolike javne ličnosti, kao što im i samo ime kaže, javno obznanile da uredno koriste pogrdne i posprdne izraze ali samo privatno pa to onda valjda nije ni ružno ni strašno, a ni licemerno što poštuju Rome dok preziru Cigane.

I taman kad pomislimo da je prebrojavanje odavno prešlo sve granice, ono pređe još jednu. Geografsku.

Evo, šta biste vi pomislili kad ugledate oglas za “letnji festival sporta za sve Srbije”? Da je štamparska greška, da je neko slučajno ispustio jednu do nekoliko reči iz naslova? Da je trebalo da piše, na primer, letnji festival sporta za sve ljubitelje Srbije, ili: za sve sportiste, avanturiste, punoletne… iz Srbije, bilo šta samo ne “za sve Srbije”. I bili biste u krivu, po običaju (de, de, pa valjda ste već navikli da ni vaša najluđa mašta ne može da dobaci do svakodnevnih idiotluka). Jer, da se u naslovu nije potkrala greška, saznaćete kad pročitate ime organizatora: “Asocijacija sport za sve Srbije”. I naročito kad vidite da se radi o splavarenju, gle iznenađenja – Drinom.

I tek da se zna, radi se o čak sedamnaestom festivalu, što bi značilo da je to “za sve Srbije” počelo još devedesete. Hmh.

Dobro, reći ćete vi, ako su iz devedesetih to je neki relikt zaostao iz prošlih vremena, mi sada nemamo takvu politiku (ma i ja se smejem, nego mi je ovo trebalo retorički, da nekako povežem sa nastavkom) i opet ćete biti u krivu (pa dajte, malo se koncentrišite, zaboga). Evo, otvorite bilo koje dnevne novine. Šta kaže vremenska prognoza, kakvo se vreme očekuje u Srbiji? A u Crnoj Gori? Pa o tome vam i pričam! Zašto bismo, dođavola, i dalje imali vremensku prognozu i za ovu i samo za ovu, već više od godinu dana nezavisnu državu? Ne znam, pitajte one u Blicu i Danasu. Ali, nije u svim novinama Crna Gora i dalje pridodata Srbiji. Neke novine pridodaju još poneku državu. Ili probrani deo druge države. U Večernjim novostima mapa pokazuje vreme u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Banja Luka i Pale), dok u Presu možete saznati i temperaturu u Bijeljini (ili je po novom Beljina?). A kol´ko je stepeni u Sarajevu? Šta vas briga! Nemojte da vas još optužim za antisrpstvo.

Po kojem to marketinškom genijalnom planu prave ove mape? Je l´ po onoj da treba da znamo kakvo vreme očekuje nas Srbe gde god da smo (ali zašto onda nema grada Čikaga i kada će u vremensku prognozu da uvedu onu jednu šljivu?) ili kakvo je vreme onima našima koji su se nepravedno kvazi otcepili ili se, takođe nepravedno, još nisu prisajedinili?

I mali kuriozitet za kraj. Pošto sve druge novine odrađuju Politikin posao, ona sebi može da dozvoli luksuz političke korektnosti. Ne samo da daje vremensku prognozu jedino za Srbiju (pored je mapa cele Evrope), nego pride imate i verski kalendar i to, verovali ili ne, za sve četiri konfesije. Pa kako da nas ne slude na kraju.

Pun kufer marketinga

Peščanik.net, 04.10.2007.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)