Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Državni udar je bio veoma uspešan. Podigao je gledanost, čitanost, napetost. I, kao i svaki film koji puni blagajne, sigurno će imati i nastavak, verovatno čak i više njih. Državni udar treći deo, Državni udar četvrti deo, Državni udar osmi deo… (Mada je, gledajući ovaj deo, prigodniji i tačniji naslov bio: Alien protiv predatora, ali su producenti ispravno zaključili da bi to imalo slabiju prođu kod publike, pa su, umesto naslova koji sugeriše borbu nekih čudovišta oko plena, poradili na naslovu koji sugeriše iskonsku borbu dobra i zla.)

A što pa i da ne bude nastavaka kad se priča tako dobro pokazala? Pa ako Brus Vilis može da ”umire muški” više od dve decenije, a Stalone da boksuje u mnogo više nastavaka čak i u poznim godinama, što ne bi i naši glumci mogli da ostvaruju svoje role više puta? Pa njihove uloge bar ne zahtevaju nikakvu fizičku spremnost. Čak ni mentalnu, kao što smo lepo mogli da vidimo.

A i logično je da se vlast, koja glumce, šminkere, reditelje… javno proglašava za svoju opoziciju, protiv njih bori – njihovim sredstvima. Evo, predsednica parlamenta je, odlučivši da se u Iranu obuče, pa, kao što se obukla, već osvojila nagradu za najbolji kostim, dok se ministar policije baš pokazao u nominaciji za najbolju scenografiju – njegovu maskirnu naoružanu pozadinu na konferenciji za medije mogao bi da pobedi samo ministar vojni kada bi kao statiste izveo tenkove (helikopter bi već bio incident – ako se razumemo).

Jedino će nastati mala konfuzija kad su u pitanju sporedne uloge. Ne, ne mislim na vlast, tu se zna ko je glavni, a ko sporedni, mislim na tzv. opoziciju – tu su stvari nejasne jer se nekome, ko inače ne igra nikakvu pa ni sporednu ulogu u političkom životu, začas, na osnovu samo jednog intervjua, pa čak i tvita, odmah dodeli glavna uloga u rušenju vlasti.

Drugi problem u kategoriji za najbolju sporednu ulogu stvara i to što mnogi glumci uskaču u mnoge uloge. Pri tom ne mislim ne neke ministre za sve i svašta i druge za ništa, nego na ministre za nešto. Na ministra policije, na primer, koji uskače u ulogu tužioca i obećava da će se ”naći” pravni osnov za povlačenje krivične prijave protiv vlasnika Kurira.

Šta ga kvalifikuje za ulogu tužioca? Pa, funkcija svakako ne, kao ni zvanje (ne, ne mislim na sporni doktorat, nego na njegovo sopstveno priznanje da nije ni pravnik). Za ulogu tužioca kvalifikujemo ga mi – publika! Zato što kritikujemo. Pa sad ministar policije, kako nam se sam poverio, ne samo da mora da radi ono što po zakonu ne bi smeo, nego neće da radi ni po službenoj dužnosti. Evo neće ni na snajper da reaguje, samo da mi, nezahvalnici jedni, ne bi opet pričali o političkom pritisku.

Ako ste očekivali da će se u tom trenutku na sceni pojaviti Pomet (uloga koju premijer često igra pa nam začas razjasni ko je ko i šta je zaplet – državnog udara nije bilo, urednik Informera ja častan, predstavnica OEBS-a laže…) i objasniti zašto ministar policije sad najednom povlači gromoglasnu krivičnu prijavu (na primer: pritisak iz EU, ucena vlasnika Kurira, zadovoljavajući dogovor sa njim ili bilo šta drugo) – prevarili ste se. Možda toga bude u scenariju za sledeći nastavak, a možda i ne bude. Bolje da ne znate unapred i da ne znate suviše, jer to može da ubije – napetost, naravno.

Peščanik.net, 07.12.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)