Predsednik Evropske komisije Barozo saopštio je da je njegov kandidat za komesara za proširenje Unije aktuelni češki ministar za evropske poslove, Štefan File, koji bi trebalo da preuzme tu funkciju od dosadašnjeg komesara Olija Rena. U javnosti je odmah pokrenuto pitanje komunističke prošlosti kandidata. Naime, ovaj 47-godišnji Čeh obrazovao se na Sovjetskom državnom institutu za spoljne poslove u Moskvi od 1981. do 1986.

Ali još su zanimljivije njegove veze sa NATO i bezbednošću. File je pet godina bio na funkciji ambasadora i šefa trajne misije Češke pri NATO. Od 2001. do 2002. on je bio prvi zamenik češkog ministra za odbranu, a 1988. učestvovao je u studijskom programu UN za razoružanje.

Septembra 2007. Štefan File je posetio Fakultet za bezbednost u Beogradu i u organizaciji Atlantskog saveza Srbije održao predavanje. On je srpskoj javnosti postao poznat kada je NATO u decembru 2006. uputio poziv zemljama Zapadnog Balkana da se priključe Partnerstvu za mir. File je taj poziv okarakterisao kao velikodušan gest i izjavio da je NATO pozivajući zemlje regiona da pristupe Partnerstvu “kopirao pristupanje Evropskoj uniji”. On je tada objasnio da se pritisak na srpsku vladu da uhapsi Mladića i Karadžića i isporuči ih Tribunalu neće smanjiti, kao i da veruje da bi poziv mogao pozitivno da utiče na Srbiju, pred nastupajuće izbore i konačno rešenje statusa Kosova.

Po Lisabonskom sporazumu komesar za proširenje biće nužno upućen na tesnu saradnju sa visokom predstavnicom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Britankom Ketrin Ešton. U njegovoj nadležnosti će od januara 2010. biti i pitanje članstva Turske, Islanda i Hrvatske.

Imajući sve ovo u vidu, čini se da će budući komesar za proširenje u značajnoj meri biti i komesar za bezbednost.

Barozove nominacije za novih 27 komesara prosleđuju se Evropskom parlamentu na razmatranje, gde će se između 11. i 19. januara održati i razgovori sa novim komesarima, dok će se o njihovom izboru glasti 26. januara. Na osnovu mišljenja Evropskog parlamenta novi saziv Evropske komisije biće proglašen od strane Saveta Evropske unije, a počeće sa radom najverovatnije 1. februara 2010. Prvi zadatak novog Barozovog kabineta biće da izvede EU iz ekonomske krize i uvede je u etapu konkurentne ekonomije i napretka. Pred Evropskom komisijom biće i posao implementacije odredbi iz Lisabonskog ugovora.

 
Peščanik.net, 29.11.2009.