Novi stari premijer Kosova, Hašim Tači, vođa je organizovane grupe nalik mafijaškoj koja je odgovorna za šverc oružja, preprodaju droge i prodaju ljudskih organa u Istočnoj Evropi, navodi se u izveštaju o organizovanom kriminalu Saveta Evrope.

Hašim Tači je naznačen kao vođa mreže koja je počela sa kriminalnim radom neposredno pred rat na Kosovu 1999. godine i od tada ima moćan uticaj na upravljanje zemljom.

Izveštaj EU je rezultat dvogodišnje istrage koja se oslanjala na FBI i druge obaveštajne izvore. U njemu se navodi da Tači poslednju deceniju nasilno kontroliše trgovinu heroinom. Osobe bliske Tačiju takođe su optužene za zarobljavanje Srba, odvođenje u Albaniju gde su im vađeni bubrezi kako bi h prodavali na crnom tržištu.

Pravni postupak u slučaju navodne trgovine organima koju je policija otkrila 2008. počeo je u utorak u okružnom sudu u Prištini. Taj slučaj – u kojem su organi uzimani iz žrtava na poznatoj kosovskoj klinici AS MEDICUS – povezan je sa slučajem trgovine organima za koju se sumnjiči OVK još 2000. godine, navodi se u izveštaju .Suđenje dolazi u ključnom periodu za Kosovo gde su u nedelju održani prvi parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti. Tači je proglasio pobedu na izborima i traži da formira koaliciju sa opozicionim strankama.

Dik Marti, istraživač ljudskih prava, predstaviće svoj izveštaj evropskim diplomatama iz svih 47 država članica na sastanku u Parizu u četvrtak. Njegov izveštaj sugeriše da Tačijeve veze sa organizovanim kriminalom datiraju više od decenije, kada su oni koji su bili lojalni njegovoj grupi iz Drenice preuzeli vlast i kontrolu nad OVK, a samim tim i “većinom ilegalnih kriminalnih poduzeća”, u koja su “Kosovari” bili uključeni u Albaniji južno od granice sa Srbijom.

Tokom sukoba na Kosovu trupe Slobodana Miloševića odgovorile su na napade OVK tako što su vodile jezivu kampanju protiv etničkih Albanaca na toj teritoriji. Procenjuje se da ih je čak 10.000 umrlo u rukama srpskih trupa.

Dok je osuđivala srpske zločine, međunarodna zajednica je istovremeno odlučila da ignoriše sumnje za zločine koje je izvršila OVK zbog postizanja određenog stepena kratkoročne stabilnosti, naveo je Marti u izveštaju u kome stoji i da su tokom rata na Kosovu i godinu dana posle, Tači i još četiri pripadnika Dreničke grupe činili “ubistva, hapšenja, premlaćivanja i ispitivanja”. Ista tvrdokorna frakcija OVK je održala značajnu vlast u Vladi Kosova, tokom poslednje decenije, uz podršku zapadnih sila koje su želele da obezbede stabilnost mlade države.

Izveštaj Martija stvara sliku u kojoj su bivši komandanti OVK odigrali ključnu ulogu u kriminalnim aktivnostima u regionu tokom protekle decenije. U njemu piše: “U poverljivim izveštajima koji obuhvataju period dug više od decenije, agencije koje se bave borbom protiv krijumčarenja droge u najmanje pet zemalja navode Hašima Tačija i druge članove njegove Dreničke grupe kao izvršitelje nasilne kontrole nad trgovinom heroinom i drugim narkoticima.”

Marti kaže: “Tači i drugi članovi Dreničke grupe navode se kao ‘ključni igrači’ u obaveštajnim izveštajima o grupi sličnoj mafiji na Kosovu. Pregledao sam ove raznovrsne, obimne izveštaje sa zaprepašćenjem i osećajem sramote.”

Martiju je poverena istraga nakon što je bivša glavna tužiteljka u Hagu Karla del Ponte, rekla da je bila sprečena da istražuje delatnost visoko pozicioniranih članova OVK. Njena najšokantnija tvrdnja za koju je rekla da traži dalju istragu bila je da je OVK krijumčario zarobljene Srbe preko granice u Albaniju gde su im vađeni organi, navodi pored ostalog Marti u izveštaju.

Izveštaj, u kojem se jasno kaže da nije u pitanju krivična istraga i da se nakon ovoga ne može izreći presuda, daje kredibilitet tvrdnjama Del Ponteove. Ona je tvrdila da OVK drži uglavnom srpske zarobljenike u tajnoj mreži od šest zatočeničkih objekata u severnoj Albaniji, i za njih, te za sudbinu zarobljenih najveću odgovornost snose Tači i njegova Drenička grupa.

Tu uključuju i šačicu zatvorenika koji su bili prebačeni u improvizovani zatvor severno od Tirane gde su bili ubijeni kako bi im uzeli bubrege. U izveštaju se kaže: “Kada su hirurzi potvrdili da su slobodni za rad, zarobljenici su dovođeni iz “sigurne kuće” pojedinačno, po kratkom postupku pogubili bi ih revolveraši OVK a njihove leševe transportovali brzo do klinike”.

Isti Kosovari i stranci koji su bili uključeni u ove zločine povezani su i sa slučajem Medikus, navodi se u izveštaju.

Marti je kritičan i prema zapadnim silama koje su obezbedile nadzornu ulogu kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, zbog neuspeha da visoke političke zvaničnike, uključujući i Tačija, nateraju da polože račune. Njegov izveštaj kritikuje “posrnulu političku volju međunarodne zajednice da efikasno krivično goni bivše vođe OVK”.

Marti zaključuje: “Znaci dosluha između kriminalaca i najviših političkih i i javnih zvaničnika previše su brojni i previše ozbiljni da se ignorišu.”

“Osnovno pravo građana Kosova je da znaju istinu, samo istinu, a takođe to je neophodan uslov za pomirenje između zajednica i prosperitetnu budućnost zemlje.” Ukoliko, kako se očekuje, izveštaj formalno bude usvojen od strane Komiteta ove nedelje, rezultati će ići pred Parlamentarnu skupštinu naredne godine.

Kosovska vlada u utorak uveče je odbacila optužbe, tvrdeći da je on proizvod “gnusne i bizarne akcije ljudi bez moralnog kredibiliteta”.

“Guardian je objavio članak koji se odnosi na izveštaj člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Dika Martija, koji prati izveštaje objavljene tokom poslednjih 12 godina u cilju omalovažavanja uloge u ratu Oslobodilačke vojske Kosova i njenih lidera “, kaže se u saopštenju.

“Lokalno i međunarodno pravosuđe nekoliko je puta istraživalo ove optužbe, i kao i u svakom slučaju, konstatovalo je da takve izjave nisu bile zasnovane na činjenicama i da su isključivo imale za cilj dovođenje u pitanje rata Oslobodilačke vojske Kosova.”

Paul Lewis, The Guardian, 14.12.2010.

Prevela Žarka Radoja

E-novine, 15.12.2010.

Peščanik.net, 16.12.2010.

Srodni link: Memoari Karle del Ponte: Žuta kuća