Kad se jednog dana budu tražili materijalni dokazi u korist ispravne medicinske teze da je država Srbija neprejebivo opičena, krunski argument biće priopćenje Vlade Srbije u kojem se, recimo, obaveštavaju zdravstveni radnici da je Vojislav Koštunica „na čelu tehničke vlade i da nema pravo da predstavlja Vladu u pitanjima politike Srbije“. Ima još: u saopštenju se navodi da je pravni položaj Vlade i članova Vlade, od proglašenja konačnih rezultata izbora, upodobljen pravnom položaju Vlade kojoj je prestao mandat. Kaže se da su konačni rezultati izbora utvrđeni 25. januara 2007. godine, te da se i položaj sadašnjeg saziva Skupštine može upodobiti sa položajem Narodne skupštine kojoj je prestao mandat. Pošto Vlada proizlazi iz Skupštine, njen pravni položaj se može jedino upodobiti položaju Vlade kojoj je prestao mandat, piše u informaciji.

Prevedeno na novohrvatski – bez obzira šta glagol „upodobiti“ vaistinu znači – hoće se reći da je Vojislav dr Koštunica oprao ruke od kosovskog problema i da mu je legalno a naročito legitimno vrlo stalo da ga u nekoj budućoj istoriji nikako ne povezuju s budućim statusom Kosova. U skladu s upodobljenim priopćenjem prvo je odbio da primi izaslanika UN, Martija Ahtisarija, ali je zato dan kasnije, kao da se ništa nije desilo, u posetu primio belgijskog ministra inozemnih poslova, a tri dana docnije i američkog predstavnika zaduženog za kosovski problem.

Jednoćelijski psihološki profil dr Kalašnjikova daje objašnjenje: Ahtisarija nije primio kako bi mu pokazao koliko prezire sve što Ahtisari predstavlja, Belgijanca je primio da ponizi Ahtisarija (primam koga ja hoću), dok je Amerikanca – uprkos upodobljenoj mučnini – morao da primi, na mentalnoj periferiji svestan svog kukavičluka, ali i američke snage koje se večito gadio. Ovo je prava slika dr Koštunice: ponizan pred moćnicima, kurčevit pred UN izaslanicima, uveren da ga narod obožava i da je samo pitanje dana kad će opet proglasiti premijerom, ali tako da on sa Kosovom nikakve veze nema, daleko bilo!

DA LI SE FORMIRALA NOVA SRPSKA VLADA: Nije i, kako izgleda, skoro neće. Zato što se više ne pregovara o Vladi, već o Ahtisarijevom dokumentu, koji je uneo dobrodošlu pometnju u partijske razgovore.

KAKVE SU REAKCIJE NA AHTISARIJEV PREDLOG: Očekivano nadrkane. Boris Tadić je rekao da Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova, Koštunica je napao Ahtisarija jer se ovaj bavio promenom srpskih granica, radikali su, prirodno, Ahtisarija proglasili šiptarskim slugom, legendarni savetnik dr Koštunice Aleksandar Simić potpuno je popizdeo objašnjavajući da su kosovske šume, kosovske rude i kosovske vode – srpsko vlasništvo i da Srbija, nikad, never, nikad, neće pristati da tzv. Kosovo bude nezavisno.

A HOĆE LI SRBIJA 13.2. U BEČU RAZGOVARATI S ALBANCIMA O AHTISARIJEVOM PLANU: Kako da razgovara kad nema Vladu, nema Pregovarački tim, nema platformu, nema Skupštinu, nema Premijera koji odbija da je Premijer? Ideja je da se u Beč pošalje Boris Tadić koji će zamoliti da se pregovori odlože do formiranja nove Vlade, Skupštine i Pregovaračkog tima.

KAD ĆE SE FORMIRATI NOVA VLADA, NOVA SKUPŠTINA I NOVI PREGOVARAČKI TIM: Za nekoliko meseci, nekoliko godina ili decenija, čemu žurba? Važno je da se poštuje legalistička procedura na kojoj insistira tehnički premijer Koštunica.

DA LI U AHTISARIJEVOM PLANU IMA BILO ČEGA DOBROG ZA SRBE: Nema. Nije izričito naglašeno da je Kosovo integralni deo Srbije i samim tim predlog je neprihvatljiv.

A ZAŠTITA SRBA NA KOSOVU: Jebeš zaštitu, kad nemamo teritoriju. Bolje da imamo teritoriju bez Srba, nego Srbe bez teritorije.

ŠTA KAŽE LEGENDARNI ALEKSANDAR SIMIĆ:  Simić kaže da sa Šiptarima nema dogovora.

DOBAR JE SIMIĆ, NEGO ŠTA KAŽE KOŠTUNICA: Amputiran od vlasti vlastitim priopćenjem, ovih dana sve prebacuje na Tadića. Navodno, Tadić je jedini legalni predstavnik Institucije koja u Srbiji funkcioniše. Koštunica nije odavde. Ne zna on o čemu se radi.

IMA LI TADIĆ REŠENJE ZA KOŠTUNICU: Naravno da nema. Tri godine kohabitacije sa Koštunicom ostavili su duboki trag na njemu. Nije mu lako da ga odbije kao budućeg Predsednika Vlade.

HOĆE LI SRBIJA UOPŠTE PREGOVARATI: Oko budućeg statusa Kosova nema pregovora. Kosovo je Srbija. Može se pregovarati samo o kosovskoj autonomiji u okviru Srbije.

ALI, AHTISARIJEV PLAN NIGDE NE POMINJE AUTONOMIJU: Točno. Ali ne pominje ni odluku srpske Vlade da je ona u „tehničkoj fazi“, te, samim tim, nije u stanju da se bavi pregovorima koje unapred odbija.

ŠTA AKO SAVET BEZBEDNOSTI DONESE ODLUKU DA KOSOVO BUDE NEZAVISNO: Otkud vam ideja da će uopšte biti sednice Saveta bezbednosti? Aleksandar Simić smatra da pominjanje ove sednice ima izdajnički karakter i da svako ko to čini, to radi jer je šiptarski plaćenik. Dakle: nema sednice Saveta bezbednosti.

A ŠTA AKO JE BUDE:  Onda je, kaže Simić, Srbija neće priznati, jer nije pravno održana.

KAKO NIJE ODRŽANA KAD ĆE SE DESITI: Možda će se desiti, ali to ne znači da će je Srbija priznati u smislu da se desila. Insistiraćemo da sednice nije bilo. Ili ćemo tvrditi da je suprotna statutu UN čiji smo članovi od 2000. godine. Ignorisaćemo.

A KAD ĆE NOVA VLADA: Jebeš novu Vladu, kako nas to pitate u času kad nam uzimaju Kosovo!

ZNAČI LI TO DA JE KOŠTUNICA JOŠ UVEK PREMIJER: Zavisi. Za Fince svih boja nije, za Belgijance i Amerikance jeste.

NA KRAJU, IMA LI SRBIJA REŠENJE: Da joj se vrati Kosovo, Republika Srpska, Srpska Krajina i SAO Istočna Slavonija. Malo bismo se primirili, dok ne krenemo na Beč i Minhen. Mnogo smo jaki! Tek ćete videti koliko! 

KOLIKO JAKI: Upodobljeno jaki!

 
Feral Tribune, 06.02.2007.

Peščanik.net, 06.02.2007.