Dva protekla dana su bila predivna na Džabal Al Šajahu. Vrhunski dani ove skijaške sezone, idealna vidljivost i odlični uslovi, mnogi Izraelci su proveli vikend tamo, a vremenska prognoza za naredne dane je takođe obećavajuća. Samo me, molim vas podsetite šta to beše Džabal Al Šajah?

To je originalno sirijsko ime planine Hermon, koje smo izbrisali kao da nikada nije postojalo i većina Izraelaca ne zna ovaj naziv; zbrisali smo i ostatke 200 sirijskih gradova i naselja sa Golanske visoravni i Izraelci više ne pamte da su oni nekada bili tamo. Izbrisali smo iz sećanja i više od 120.000 stanovnika tih naselja i pretvorili ih u izbeglice. Ko zna gde su oni sada i kakva je njihova sudbina, a i koga je briga za to. Od njihovih kuća nije ostalo ništa, da ne bismo postavljali suvišna pitanja na veselom putu ka Hermonu. Vidljivi su samo ostaci vojnih baraka, da bismo svojim građanima mogli da pokažemo da je Golan oduvek značio samo rat, a nikada život.

Na putu za planinu Hermon, Golanska visoravan izgleda kao da je oduvek izraelska i kao da su svi njeni stanovnici Izraelci, uprkos tome što se čak i danas neki ljudi sa visoravni izjašnjavaju kao Sirijci. Izraelske stanovnike Golana ne nazivamo naseljenicima. Ova naselja su za nas gradovi, kibuci ili mošave, ali nikada hitnahlujot.1 Nasuprot tome, 20.000 Sirijaca koji danas tamo žive zovemo Druzima, prema njihovoj religiji (i piti koju pripremaju), a ne Sirijcima kako oni sami sebe nazivaju, kao da oni imaju samo veroispovest, ali ne i nacionalnost, kao da su religiozna, ali ne i nacionalno odrediva lica. To je odličan način ugnjetavanja, kroz ćutnju i poricanje, koji pokrivaju i ono šta smo učinili sećanju na palestinsku Nakbu,2 devetnaest godina pre osvajanja Golanske visoravni.

To je zaista lepo i impresivno, kako se nismo zadovoljili samo formalnim pripajanjem Golana, suprotno svim međunarodnim zakonima i nepriznavanju ostatka sveta, već smo sebi pripojili i njegovu istoriju i sadašnjost. Ubeđujemo sebe da „Druzi“ u većini slučajeva odbijaju, izuzev nekolicine, da postanu izraelski državljani samo zbog sirijske pretnje, a kada nje ne bi bilo, oni bi postali Druzi cionisti kakve mi volimo. Ne opterećujemo se pitanjem – kako se sami „Druzi“ sa Golana izjašnjavaju o svojim željama i nacionalnosti – ne, mi smo uvereni da je njihov položaj sjajan jer, bez obzira što su odvojeni od svoje braće, porodica i zemlje, njihove jabuke, pite i sir odlično uspevaju.

Njihovo „dozivanje s brda na brdo“, koje bi trebalo da dirne u srce svakoga ko ima savest, kod nas je pretvoreno u zabavnu antropološku pojavu. Otac stoji na brdu i doziva sina, stric zove nećaka, baš je to smešno. Levičarski aktivista Mihael Varšavski je to dirljivo opisao u svojoj knjizi „O granici“, koja je sada izašla i na hebrejskom u izdanju izdavačke kuće Karmel, a razlikuje se od uobičajenog i omiljenog diskursa u Izraelu, koji nikada ne postavlja neugodna pitanja.

Varšavski Sirijce na Golanu zove Graničarima (igra reči: gvul – granica, graničari – gvulanim, Golanska visoravan – golanim), visoko ceni njihov treći put koji su izabrali, dovoljno vešti da budu pod izraelskom okupacijom, a da ne izgube svoju ljudskost, čast i identitet. Međutim, Izraelci kod njih svraćaju samo na putu ka Hermonu, da prezalogaje pitu sa humusom, čude se njihovom lošem izgovoru hebrejskog i ne pitaju se o njihovoj sudbini. Planina Hermon? Taj cvetajući vrh je pripao stanovnicima Neve Ativa, i niko ne pita zašto njima, a ne žiteljima Madždal Šamsa. Njima su ostali štandovi pored puta, posetite nas, hvala. Čak i osetljivi levičari koji nikada neće dirnuti vino sa okupiranih teritorija, otvoreno će uživati u vinu sa Golana i u Mej Eden vodi, bez ikakvog stida. To nije okupacija, to nisu hitnahlujot. Tako smo sebi organizovali naš iskrivljeni svet.

To je, ni manje ni više, „Kraljevstvo Hermon“,3 treće izraelsko kraljevstvo: „Sve reči sreće ponovo žive u divljem plesu, uzdižu se s vetrovima na sjajni vrh Hermona“. Na skijama ili snoubordu, u paralelnom smuku ili plužno, na plavoj ili crvenoj stazi, trebalo bi da zapamtimo da se crna zastava vijori iznad vrha skijaškog centra, iznad cele Golanske visoravni, okupirane jednako kao i Zapadna obala.

Haaretz, 12.02.2012.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 13.02.2012.

IZRAEL / PALESTINA

________________

  1. Hitnahlujot je naziv za naselja koja su izgrađena na okupiranim teritorijama.
  2. Nakhba – katastrofa koja je zadesila palestinski narod u maju 1948, kada je stvorena država Izrael i veliki broj Palestinaca proteran iz svojih domova.
  3. Hermon je skijaški centar na severu Izraela, a ovde je data i asocijacija na popularnu ratnu pesmu iz 1967.