Nepristojna žurba s kojom se nova vlast upustila u kadrovske promene indikativna je zato što je nepotrebna. Tek što su položili zakletve, a već su se razmahali kao da im je sutra sudnji dan. Nije. Polako, imate još četiri godine – ako izdržite jedni s drugima, to jest – i stabilnu većinu od barem 142; ovi vaši veseli prethodnici jedva su 126 uspevali da safataju.

Svaka bespotrebna žurba sumnjiva je po sebi. Pitajte ulične pozornike: šta taj ima da trči, a ne juri tramvaj ili autobus? Ili ga neko juri, ili je nešto klepio pa bega; u oba slučaja valja ga zaustaviti i legitimisati. Nikakve tu razlike između političara i uličnih umetnika nema – ozbiljan čovek udaljava se sporo i dostojanstveno; amateri se žure.

Eto, molim, slučaj guvernera Narodne banke Srbije: moglo je naše Jorgovanče i da pričeka koju nedelju ili mesec, a ne da ovako nestrpljivo divlji isteruju pitome. Ne bi Dejan Šoškić za to vreme opljačkao trezor i pobegao u Dominikansku republiku ili na Kipar, ili u Rusiju – kao neki. On je čovek smiren, izuzetno pristojan i normalan. S obzirom na tužno stanje naših fukarskih finansija, niti je Dejan tu nešto mogao da postigne – a neće niti Jorgovanka.

Ako neko od ovih novih misli da ih nadležni organi nisu smesta pročitali – vara se. Iz Brisela i drugih previšnjih instanci odmah su upozoreni da se ne zajebavaju sa Narodnom, jer je to posao mnogo važniji nego što se njihovom trustu gladnih pilećih mozgova čini. Šoškić je lepo rekao da ga smenjuju tajkuni i uvoznički lobi; isti oni koji sada ispostavljaju (za kamate uvećane) račune ovoj nadvoje-natroje slupanoj vladajućoj koaliciji prebeglica, izdajnika i prevaranata.

Ne vredi, sestre slatke i braćo moja najdraža, ništa: ovi se, kao i oni pre njih, drže poučka – „što sada klepim, to mi je“. Ima tu još jedan detalj: oni su se, svi zajedno, prećutno ili u pola glasa, sporazumeli da je „taknuto-maknuto“. Dakle, ko klepi, klepio je i na to se vraćati nećemo. Zbog toga je važno osigurati kontinuitet kontrole nad policijom i tajnim službama. Na šta bi to ličilo kada bi svaka nova vlast krenula da njuška po raznim poslovima prethodnih garnitura? To bi bio skandal, narušavanje kontinuiteta „pravne države“ i zakonitosti!

U tom ključu valja tumačiti i najnoviju tranziciju na čelu BIA: ide Saša, a dolazi Nebojša; dućan je sačuvan, ljudi smo, pa smo se i dogovorili. Sve je to normalno i ljudski u današnje vreme i nemamo nikakvih iluzija na tu temu. Ali: molimo vas, nemojte se žuriti i smandrljavati sve na brzaka. Delujete u najmanju ruku sumnjivo, kao da vi znate nešto što mi ne znamo: da će država propasti za mesec-dva; kao da će se ostvariti kalendar Maja; kao da će u Srbiji uskoro zavladati poštenje!

 
Danas, 05.08.2012.

Peščanik.net, 06.08.2012.