Sredinom oktobra izbila je šuga među studentima novosadskog univerziteta; u prvom naletu registrovano je 19 obolelih od mučnog ali lako rešivog kožnog parazita, koji laici najčešće vezuju za siromaštvo. Lekari gradskog zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata reagovali su brzo: nema mesta za senzaciju, upozorili su epidemiolozi medije, za lekare je pojava šuge uobičajena i dešavala se svih prethodnih godina.

Štaviše, u vreme očekivane epidemije na novosadskom kampusu lansirana je i edukativna kampanja pod nazivom „Šuge ne stidi se – lekaru javi se!“, kako bi se studenti obavestili da je šuga prisutna u našoj svakodnevici, kako da je prepoznaju, kako se širi i šta da urade u toj situaciji.

Par nedelja kasnije, šuga je izbila u osnovnoj školi „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju. Registrovano je troje obolele dece. Ovde, međutim, nije bilo lekara koji bi upozorili beogradske tabloide da ne histerišu, ni gradskih službi koje bi informisale zabrinute roditelje.

U nedelju 3. novembra nekoliko stotina stanovnika Zemun Polja okupilo se na protestu – protiv Roma. „Nećemo Cigane, nećemo šugu!”, „Cigani šugavi, izađite napolje!”, „Koljite Cigane!“, „Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!“, „Pobićemo vas!“, „Bežite iz Zemun Polja!“, „Iselićemo Cigane!“, orilo se među građanima, izvestio je Regionalni centar za manjine.

Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih i preteći nasiljem.

Centar je upozorio da je eskalacija rasističkog divljanja u direktnoj vezi sa senzacionalističkim novinskim člankom objavljenim u Večernjim novostima 30. oktobra, u kom se bez bilo kakve ograde prenosi izjava jednog od roditelja dece iz škole „Ilija Birčanin“, a koji je za pojavu šuge okrivio Rome iz obližnjeg bloka takozvanih socijalnih stanova.

Tokom nedeljnog protesta prisutna policija nije ometala izlive mržnje i pozive na linč a prema svedočenjima stanovnika „socijalnog“ naselja predstavnica gradskih vlasti koja ih je posetila na njihov poziv, posavetovala ih je da se zatvore u svoje kuće i „obrate pažnju na higijenu“.

Govornici na protestu najpre su saopštili da nisu rasisti i da netrpeljivost prema nepoželjnom komšiluku nije diskriminacija, da bi zatim objasnili da „oni dolaze i donose šugu“, da su prljavi i da ih u školi treba razmeštati tako da ih u jednom razredu ne bude previše.

Beli građani Zemun Polja juče popodne ponovo su se okupili na platou ispred mesne zajednice, a ovog puta je rasističke povike nadglasao aplauz pošto je okupljenima saopšteno da su gradske vlasti obećale da više neće biti doseljavanja „novih nehigijenskih lica“, kao i da će dvadesetak porodica iz socijalnih stanova uskoro biti raseljeno jer se, navodno, planira da se njihovi stanovi puste u „komercijalni“ promet.

Rasističkim nemirima u Zemun Polju na svojevrstan način obeležena je deseta godišnjica početka izgradnje stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom naselju. I tog proleća 2003. škola „Ilija Birčanin“ bila je u središtu oluje. Roditelji su organizovali bojkot nastave, škola je nevešto proglasila neradni dan, a u mesnoj zajednici formiran je krizni štab. Blokiran je autoput dok su štrajkači uzbuđeno listali tiražne tabloide koji su najavljivali da je gradilište u Zemun Polju samo početak i da će zbog sporazuma o readmisiji uskoro stići i svih 50 hiljada Roma.

Problem rasne mržnje među stanovnicima jednog od najzapuštenijih naselja beogradske periferije, okovanog asfaltom, industrijom i bedom, ostao je nerešen. Blokade i protesti utihnuli su za svega par dana, kada je u zemlji proglašeno vanredno stanje zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Mržnja je neometano tinjala, kroz sporadične napade, uvredljive grafite, svakodnevno šikaniranje i odbijanje usluga. Nekoliko slučajeva šuge među osnovcima poslužilo je kao okidač za novu ekspoloziju. Pokrenuta je peticija za sprečavanje daljeg doseljavanja Roma u naselje, gde se i dalje grade zgrade za socijalno zbrinjavanje građana; inicijativa je ubrzo sklonjena sa interneta ali se, prema svedočenjima, peticija još uvek potpisuje u jednoj privatnoj apoteci u Zemun polju.

Nekoliko članova lokalnog podmlatka LDP pokušalo je da alarmira javnost, organizovana je akcija podrške Romima Zemun Polja, ali zvaničnih reakcija zasad nema.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, prošle godine u Srbiji je registrovano 5.087 obolelih od šuge.

Epidemiju rasizma nadležni ne registruju.

 
Peščanik.net, 07.11.2013.