Režiser Emir Kusturica podneo još jednu tužbu protiv urednika portala E-novine Petra Lukovića, u kojoj traži odštetu od 3 miliona dinara zbog uvreda i psovki.

Tužba je podneta Višem sudu u Beogradu, a tekst na koji se odnosi, “Jedna mala sarajevska analiza”, objavljen je 15. februara na portalu www.e-novine.com.

Advokat poznatog reditelja, Zdenko Tomanović rekao je da tužba nije pokušaj ograničavanja slobode javnog informisanja, već odgovor na nepristojne izraze i iznete neistine.

“Nova tužba, kao i ranije tužbe, ne predstavlja pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, niti je pokušaj zatvaranja javnog glasila, nego zahtev za pripadajuću zaštitu prava garantovanih domaćim i međunarodnim standardima, onda kada nepristojni izrazi prevazilaze granice negativnog mišljenja a iznete neistine izlaze iz granica novinarskog kodeksa i postaju argument za nametanje javnog prezira”, naveo je Tomanović.

Kusturica je prvom tužbom protiv Lukovića, koju je podneo 1. februara, zatražio dva miliona dinara odštete zbog “povrede ugleda i časti i nanete duševne boli” nanetih tekstom “Novogodišnja bajka za ubice”, a tužio je autore teksta Zorana Janića i Miroslava Bojčića.

Režiser je zbog tog teksta tužio i B92, kao vlasnika internet domena www.pescanik.net koji je objavio tekst.

Tomanović je objasnio da je B92 tužen jer portal “Peščanik” nije registrovano javno glasilo, ne objavljuje impresum i nema glavnog i odgovornog urednika, te je tužba podneta na osnovu Zakona o obligacionim odnosima protiv vlasnika domena, odnosno B92, a ne na osnovu Zakona o javnom informisanju.

 
B92, 15.03.2011.

Peščanik.net, 16.03.2011.