Natpis na zidu: Večna ljubav
Foto: Slavica Miletić

Bez pitanja i bez naše volje vlast nas uvlači u svoju adolescentsku diplomatiju. Pa tako, hteli mi to ili ne, volimo „brata Sija“ i dajemo mu šta god poželi a on nama zauzvrat daje prljave tehnologije. Volimo i pobratima „Vladimira Vladimiroviča“, dajemo i njemu šta hoće a on zauzvrat ne daje Kosovo. Voleli smo i „Trampa Srbina“ mada smo pare dali njegovoj protivnici na izborima jer je predsednik Srbije, tada na funkciji premijera, „bio pametan“, kako nam se sam pohvalio. Voleli smo i beloruskog Aleksandra jer je predsedniku Srbije dao čokoladu koju mnogo voli (dobro, suhomesnate proizvode i ikonu pride).

Istovremeno smo morali da ne volimo sve lidere sa kojima naša vlast nije bila u ljubavi. Crnogorskog uglavnom pred tamošnje izbore (naša mala bratska ispomoć oko mobilizacije glasača koja je sada izostala i vidite šta se desilo), hrvatskog uglavnom pred ovdašnje izbore, albanskog sve vreme, severnomakedonskog čim je pobedio na izborima.

Ali, pošto je adolescencija jedno burno doba, prirodno je i da su adolescentske ljubavi turbulentne.

Vlast se prvo odljubila od Lukašenka i potpisala Deklaraciju Evropske unije u kojoj se kaže da nedavni predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni, a da nasilje nad demonstrantima jeste bilo primena nesrazmerne sile (takozvani srpski scenario, ako se razumemo). Ne samo da nas vlast, koja inače ne propušta da nas obavesti o baš svakoj misli koja joj prođe kroz glavu, nije obavestila o ovom neljubavnom slučaju (ne bismo nikad ni saznali da evropske diplomate nisu rastrubile po tviteru) nego sad moramo i da pogazimo ono što je predsednik Srbije tako nežno rekao pri poslednjem susretu sa Lukašenkom – ne, ne to da voli beloruski šokolad, nego ono da je lako biti prijatelj kad je dobro, a da se pravi prijatelji prepoznaju u zlu. Eto, a sad mu ni rođendan nismo čestitali.

A kakvi li nas tek ljubavni jadi čekaju sa Trampom kojeg smo onoliko voleli na početku? Te bilbordi, te naslovnice, te radikalske majice sa njegovim likom, a vidi ga sad kako nam uzvraća. Predsednik Srbije kojem u šolji stoji dalek put i izvečeri iznenada žuti čovek koji će pokušati da ga prevari ili on bar tako njuši svojim „političkim nosom“ „koji je neretko bio u pravu“ spreman je da, iako bi bio „prvi Srbin“ kojem bi Tramp ponudio bilateralni sastanak – taj sastanak odbije.

I sad smo mi zbunjeni. Prvo, kojem pa „drugom Srbinu“ je i mogao da ponudi bilateralni sastanak kad mu je mandat tek nekoliko meseci stariji od mandata predsednika Srbije? Koji, ako je u Beloj kući po bilo čemu zaista „prvi Srbin“ – to je samo po tome što je u njenom dvorištu prvi sam samcijat glumio konferenciju za novinare. Za razliku od nekih „drugih Srba“, Đinđića i Koštunice na primer, koji su u njoj doista i imali bilateralne sastanke sa predsednikom Amerike.

Drugo, kako bi Trampovo prisustvo moglo da bude nenadano kad je još pretprošle godine u pismu najavio da se raduje prilici da u Beloj kući ugosti potpisnike „istorijskog sporazuma“? Nije napisao da pravi neobaveznu žurku pa ko bane.

I treće, koji nam je sad ljubavni status – da li furamo sa Trampom ili smo raskinuli ili ga samo palimo ili ‘ladimo?

Peščanik.net, 31.08.2020.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)