Grupa aktivista Stop Genocide Denial je u ponedeljak 06.08.2012, sa prijateljima, na autentičnom prostoru betonske piste bivšeg logora smrti Omarska, izvela performans u kojem je prikazan dio brutalnosti koje su zarobljenici trpjeli od čuvara logora.

Komemoraciji prijedorskim žrtvama prisutvovali su, između ostalih, Ed Vulliamy i Eduardo Gonzales Cueva, koji su bili iznenađeni i potreseni jezivim prizorom iživljavanja nad bespomoćnim ljudima. 

Emir Hodžić, aktivista SGD-a se uživio u ulogu logorskog čuvara, a među onima koji su slušali njegove naredbe i prijetnje su bili i preživjeli logoraši Omarske. Neki od njih su bili vidno uzbuđeni i drhtali su na svaki Hodžićev povik, vjerovatno ponovo preživljavajući traume. To je čitavom performansu dalo uvjerljivost i ostavilo jak dojam na posjetioce, kojih je bilo više od pet stotina.

Poenta performansa je da se vizuelno prikaže brutalnost i dehumanizacija kojoj su bili izloženi logoraši, na autentičnom prostoru bivšeg logora Omarska, gdje su zarobljenici ’92. godine bili mučeni. 

“Ovakvi prizori trebaju podsjetiti prisutne zašto se i dalje borimo za prava na sjećanje i zašto je važno suprotstaviti se onima koji negiraju zločine ’90-ih”, kaže Hodžić.

Kako su kazali učesnici, svima je bilo veoma teško uživjeti se u svoje uloge, a naročito bivšim logorašima Omarske.

Klix.ba, 06.08.2012.

Peščanik.net, 07.08.2012.

PRIJEDOR – BIJELE TRAKE, BIJELA KUĆA