Inicijativa mladih za ljudska prava u petak 9. jula u 12 časova, u maloj sali beogradskog Medija centra predstavlja projekat Srebrenica – mapiranje genocida.

Govore:

Alma Mašić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava – BiH

Suada Kapić, autorka

Maja Stojanović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava

Projekat Srebrenica – mapiranje genocida sastoji se od 17 animiranih mapa. Svaka mapa ima ključne tačke u kojima se nalaze dokazi (tekst fajlovi, crteži, fotografije, video). Metoda uzroka i posledica u odlukama, naredbama, kao i najobičnijim sitnicama presudile su sudbinu izgnanih i ubijenih ljudi.

Namena projekta jeste da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida (uzroci i faze po kojima se odvija). Projekat će biti dostupan široj javnosti da bi se počeo koristiti kao alat komunikacije mladih ljudi u formi prikazivanja, predavanja i diskusija o temi.

Tokom predstavljanja projekta biće emitovana i video-prezentacija iz sveukupnog video materijala, koji će biti dostavljen novinarima.

Promocija mape se odvija u sklopu obeležavanja petnaest godina od genocida u Srebrenici. U nedelju, 11. jula, od 14 časova, Inicijativa će predstaviti transkript Usvajanje Deklaracije Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina u Srebrenici, u Muzeju istorije Jugoslavije, Botićeva 6.

 
YIHR, 07.07.2010.

Peščanik.net, 07.07.2010.