Evo ovako: koga biste pre izabrali – mudrog, smirenog i nadasve brižnog kandidata koji vam obećava promene koje će doneti prosperitet, ili mudrog, energičnog i nadasve brižnog kandidata koji vam obećava promene koje će doneti prosperitet? Hm, smirenog ili energičnog? Prosto je nemoguće da čovek izabere. Pa naravno da je nemoguće kad takvi kandidati i ne postoje! Osim u njihovim predizbornim kampanjama koje su po principu “šta nema u radnji, ima u izlogu”. A u izlogu…

U izlogu isto ono što smo gledali i na parlamentarnim izborima. “Uljudizacija” radikala i “mangupizacija” demokrata (fali “veljizacija” DSS-a koja je ispala u prvom krugu).

Nažalost, ni stranke ni kandidati se nisu potrudili da u međuvremenu stvarno i stave u radnju ono što su predizborno povešali po izlogu. Sa izuzetkom onog “skinite hulahopke i dođite da vam izvučem uši”, nismo videli nijedan “izađi na crtu” i “ima da ih pobedimo, bre” postupak. Kao što nismo videli nijednog uljuđenog radikala. Sve do sada kad iznova zurimo u lepe izloge. Nikolić se opet uljudio, pun je tolerancije za svakovrsne manjine (možda je trebalo sada organizovati gej paradu?) i, ako izuzmemo ispad pred Palatom pravde (zagrcnu ga ćevapče), preporučuje nam se kao malo konzervativniji demokrata. Njegovi spotovi su moderni, bilbordi čak najmoderniji, za njega peva pobednica Evrosonga, preuzeo je i njenu promotivnu kampanju sa srcima, u završnici očekujem da sklapaju ruke u molitvi, i da na spojenim dlanovima vidimo nacrtano srce.

Tadić, pak, u izlog sada stavlja energičnog, beskompromisnog borca za Evropsku uniju. (Čekajte, gde beše ta radnja? A, zatvorena je.) Od prvobitnog spota u kojem je reč “patriotizam” ilustrovana njegovim ljubljenjem sveće u crkvi i od živog nastupa sa domaćom verzijom “Ladarica”, do TV spota koji je kopija “glasam za Čedu zato što…”, protekao je jedva jedan izborni krug. Od neukih bilborda “za jaku i stabilnu Srbiju” sa fotografijom iz lične karte, do kopija LDP bilborda sa mladim ljudima koji stoje iza Tadića kao iza Čede, protekla je jedva jedna (izborna) noć. Od muklog ćutanja kojim su propraćene izjave DSS ministara da je optužnica na staklenim nogama i da treba ukinuti Specijalni sud, do osude Nikolićevog “preispitivanja” tih istih presuda proteklo je jedva par godina. (Jadni čovek se prenerazio kad je video reakcije, pa kako je mogao da zna da nije lepo rušiti presude za ubistvo premijera kad su ranije za to nagrađivali kohabitacijom, koalicijom i premijerskim mestom?!)

Ne, stvarno, da ih ne poznajete, da su oni potpuno novi proizvodi na našem tržištu, šta biste pomislili o njima pošto odgledate spotove i sve one silne iznajmljene termine? Kakvi su ti kandidati? Jedan je izgleda milosrdna sestra, volonter Crvenog krsta, predani aktivista nevladine organizacije, ide okolo ko Crvenkapa, obilazi stare, nevoljne, porodilje, žene kao takve, omladinu… i svima obećava da će biti apsolutno zbrinuti u Srbiji koju će on voditi. Čak mu ni Kosovo više nije u centru pažnje, a kamoli pripajanje krajina i ostalih teritorija. Da je u pitanju bilo koji drugi proizvod, a ne političar, ovo bi bilo isto kao da napravite reklamu za živu sodu i potrošačima obećate da će, čim je popiju, imati vitak stas.

Za razliku od Nikolića koji, pravilno savetovan, ne pominje ambicije koje ima, po onoj narodnoj “čega se pametan stidi, time se onaj drugi ponosi”, Tadić, nepravilno savetovan, insistira na ambicijama koje nema. Osim što je u toj Evropi “osvajanje” politički nekorektan termin i kad reklamirate kondome, a kamoli političare, ceo koncept promocije je u priličnom neskladu sa proizvodom koji se promoviše. Ne sumnjam da je tome prethodila analiza koja je pokazala da mu birači zameraju metiljavost i ustupke, ali baš da nam ga predstavljaju kao zapravo drčnog i neumoljivog… pa to je kao da za uvin čaj kažete da je energetsko piće.

Ne, u izlog se stavlja probrana roba koje ima u radnji. To je marketing. Uzmete ono najbolje iz radnje, pa ga doterate i istaknete, a ne da stavljate ševrolet u izlog prodavnice bicikala. Osim, a to je već razlog za našu ozbiljnu brigu, ukoliko ne prodajete nešto što nikako ne smete da stavite u izlog. Kao u onom starom vicu u kojem majstor koji suneti (po naški: obrezuje), u izlogu drži časovnik jer “a šta biste vi stavili, gospođo?”.

Pun kufer marketinga

Peščanik.net,  27.01.2008.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)