Dva dana nakon što je Miroslav Mišković otpušten iz beogradskog Okružnog zatvora za šta je platio vasionskih 12 miliona evra kaucije, ostatak pritvorenika počašćen je renoviranim blokovima, novim nameštajem, svaki je dobio po četiri kvadratna metra tamničkog prostora, televizor, tuš i toalet umesto čučavaca koji su istorijski smisao izgubili kad i opanci u čučavcu svoju defanzivnu svrhu. Naročito opanci sa „kljunom“ zvani „šiljkani“. U zatvorsku obnovu i izgradnju je uloženo 920.000 evra.

Lane je 14.309 Beograđana, drugačijih od M. M. tražilo da im se novčana kazna zameni zatvorom, jer nemaju para. Dan u apsu jednog zatvorenika košta državu 2.000 dinara, a jedan tamnički dan zamenjuje zatvoreniku 1.000 dinara novčane kazne.

Miškovićeva Delta je za sedam i po meseci koliko je njen šef proveo u pritvoru Srbije uredno u budžet Srbije uplatila 47 miliona evra poreza i doprinosa za 7.200 svojih zaposlenih. Pare su otišle i za poboljšanje zatvorskog standarda koji Mišković nije doživeo.

Jedan i 2.200 paora

Sa takođe 12 miliona evra, kolika je Miškovićeva otkupnina je Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede od osnivanja 2002. iskreditirao 2.200 paora. Toliko je za godinu dana u budžet Kosova ušlo novca od carine na robu iz Srbije. Toliko je Delta u boljim danima uložila u trgovački centar u Čačku sa asortimanom od 25.000 artikala.

Novac je državi uplaćen sa računa Miškovićeve firme na Kipru. Sakupljen je za 72 radna i neradna sata. Tih 12 miliona evra će se Miškoviću vratiti kad završi suđenje ukoliko ne prekrši uslove koje mu je odredio sud. Država će ih do tada obrtati. Da je ostao predugo u pritvoru, država bi morala da obešteti Miškovića, čak i ako ga osudi. Može biti osuđen na deset godina. Od 11 optuženih za iste mahinacije u preduzeću Bačka put samo je jedan ostao u zatvoru.

Tih 12 miliona Miškovićevih evra je najveće jemstvo u Srbiji. Apsolutno, ali ne i relativno. Ono je 12 puta veća od rekordne koju je uplatio nekadašnji funkcioner Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić za manji delikt. Terzić je sa trojicom optužen da su prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera. Otkup slobode je Terzića koštao milion evra. Mišković je optužen da je oštetio putarska preduzeća za oko 150 miliona, a državni budžet za nešto više od četiri miliona evra. Kao ekvivalent za to mu je zarobljena i imovina u vrednosti od oko 20 miliona evra.

U aprilu je bivši grčki ministar vojske Janos Papantoniou platio kauciju od 50.000 evra jer je utajio dva miliona evra imovine. Za Apostolosa Mangurasa, kapetana broda koji je 2002. izlio uz špansku obalu 70.000 tona nafte kaucija je bila tri miliona evra.

Svoje je pretrčao

Po otkupnini koju je dala za vlasnika, Delta holding može da se meri sa italijanskim prvoligašem Napolijem koji je toliko dao da se domogne reprezentativca Raula Albiola. Dvadesetsedmogodišnji Albiol je položio sve medicinske testove. Zaradivaće između tri i četiri miliona evra godišnje. Mišković je za 40 godina staža nagomilao 2,3 milijarde evra.

Koliko i Španac, toliko je i belgijski fudbaler Jan Vertongen (Jan Vertonghen) vredeo za Totenhem (Tottenham). Bek puca od zdravlja, ima 26 godina.

Vlasnik Delta holdinga je zabrazdio u sedmu deceniju života, a bilo je to pre pola veka kada je pretrčavao 100 metara za 10,8 sekundi. Slobodan Milošević, takođe otac Marka, kao i Miroslav Mišković je govorio da je Mišković jedan „od najuspešnijih socijalističkih direktora”. Koji su bili zadriglih stomaka, tompusarili. Zdravlje nije Mišković mogao kupiti, pa ga je izneverilo srce kada mu je u junu produžen pritvor. Prebačen je iz zatvora jednodnevno na Vojnomedicinsku akademiju, iako je zatvorska bolnica tada bila dobra za 597 pacijenata.

Mišković je odlikovan Ordenom Svetog Save, najčasnijim odličjem Srpske pravoslavne crkve za „duhovne, obrazovne i humanitarne“ zasluge. Bio je ikona i za svetovnjake. Savet za borbu protiv korupcije ga je još 2007. osumnjičio da je jedna od „ikona korupcije“.

Suma od 12 miliona evra grandiozna je i za evropska merila. EU je ove godine poklonila evropskom konzorcijumu 12 miliona evra za studiju kako detinjstvo utiče na zdravlje odraslog. Utvrđeno je da su deca začeta u vreme „gladne danske zime“ (1944-1945) posle 60 godina predebela i boluju od visokog pritiska. Tada je začet i Mišković.

Srbija donator SAD

EU je iskoristila drugih 12 miliona evra za medicinska istraživanja dečje gojaznosti, a u korist zdravijih novih pokolenja, a sa 12 miliona evra pomogla million i po gladnih ljudi u Centralnoafričkoj Republici.

Francuska agencija za razvoj (AFD) poklonila je 12 miliona evra zdravstvu Madagaskara. U Madagaskaru 90 odsto od 22 miliona stanovnika živi sa eurom dnevno. Toliko je AFD dala i za navodnjavanje centralnog i istočnog Čada u kome 80 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. IKEA je prikupila istu sumu za bolji život dece u svetu – opremila je učionice u Albaniji i školske sanitarije u Tadžikistanu.

Srbija takođe izdvaja za zdravstvo u „trećim zemljama“. Vlada Srbije je 2009. godine uplatila 900.000 dolara za lečenje Amerikanca Brajana Štajnhauera (Bryan Steinhauer) koga je u SAD pretukao državljanin Srbije Miladin Kovačević. Koliko su Amerikanci bogati i ne trebaju im donacije iz Srbije meri se time što samo za čokoladu godišnje potroše 16 milijardi dolara. Miškovićevih 12 miliona evra je 16 miliona dolara. Za desetine Kovačevića koji stasavaju paleći ambasade. Zahvaljujući milostivom pravosuđu Srbije i Mišković i Kovačević su zajedno na slobodi.

Građani Srbije manje vrede od građanina Miškovića, kako ga je procenilo pravosuđe Srbije. Na osnovu 369 presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava Srbija duguje svojim građanima oko 680.000 evra. Jedna od presuda je i za slučaj „nestalih beba“. Sud je naložio da Srbija plati 10.000 evra odštete i sudske troškove majci kojoj ni posle 30. godina država nije objasnila šta se desilo sa njenim detetom.

Autonomija.info, 28.07.2013.

Peščanik.net, 29.07.2013.