Pre par nedelja Viktor Ivančić objasnio je najdublju suštinu fenomena mosta preko Pelješca („Hrvatska do Pelješca“) koji u Hrvatskoj zbog nečega svi zovu „Pelješki most“. U međuvremenu došlo je do razvoja situacije: vlada Zorana Milanovića (SDP) odlučila je da od EU zatraži da finansira taj most. Reč je o potezu drskom i bezobraznom, licemerno pravdanom „šengenskim“ razlozima: kao, kad iduće godine Hrvatska uđe u EU, onda će teritorija Unije biti prekinuta na jednom svom delu.

Na novinarsko pitanje – zašto prethodna vlada HDZ nije tražila evropsku pomoć – ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić imala je veoma diplomatski odgovor: sa evropskim parama nema muljanja i prevara kao sa parama iz hrvatskog budžeta do sada. Drugim rečima, HDZ se držao proverenih metoda korupcije.

E sad: sve je to lepo i fino – osim suštine stvari. Da se podsetimo: teritorija BiH koja izlazi na more kod Neuma široka je tačno 9 kilometara, između graničnih prelaza Brest i Duži, što hrvatskim državljanima, osim pokazivanja pasoša, daje priliku da pokupuju sve što je u BiH jevtinije (naročito cigarete) dok se promeću između Dubrovnika i ostatka Hrvatske; znam, bio. Ta slaboumna ideja da se teritorija Hrvatske zauvek spoji putem besmislenog mosta do Pelješca potiče od HDZ, naravno. Ne zbog razloga domoljubnih, nego zbog proverene prilike da se na niskogradnji pljačka budžet. Nije bez neke što iza tog projekta stoje projektantska firma IGH i njen guru Jure Radić. On je, naime, projektovao Maslenički most na mestu gde je bura najjača i prevrće velike kamione, umesto tamo gde je bio do rušenja 1991, zaklonjen od bure; ali – to su gradili „jugokomunistički“ projektanti.

Ima tu još detalja: lako je napraviti most, Malostonski kanal nije širok; lako je napraviti i prilaz sa obale, od Kleka; najteže i najskuplje biće povezati most preko Pelješca sa planiranom trasom autoputa Split-Dubrovnik. Sadašnja planirana trasa prolazi paralelno sa postojećom Jadranskom magistralom, preko teritorije BiH. Znajući Pelješac dobro, autoput od budućeg mosta, od planirane tačke, preko Malog Stona, pa do nastavka ka Dubrovniku koštaće mnogo puta više nego most sam. Ali, šta je to kontra suvereniteta, teritorijalnog integriteta i šengenske opreznosti? Milanovićeva vlada, Vesna Pusić i svi koalicioni partneri, međutim, kupili su zdravo za gotovo hadezeovsku blesavu i lopovsku ideju, pa sada pokušavaju da klepe Evropsku uniju za pare, sve takmičeći se sa HDZ u domoljublju. Pojavila se u štampi i ideja da se napravi podmorski tunel do Pelješca; štaviše, korporativne su je novine uzele u razmatranje sa punom ozbiljnošću. Isto je bilo i kada se pre nekoliko godina, u vreme svađe sa Slovencima oko Piranskog zaliva, pojavila još blesavija ideja tunela od Istre do Trsta, pa da zajebemo Janeze.

Niko, pak, još nije predložio najjevtinije rešenje, ako su već zapeli da zaštite šengenske prepreke: da se preko tih 9 kilometara teritorije BiH lepo napravi nadvožnjak za autoput. To je džabe (u odnosu na most; a tek tunel), ali „tute nema nas“ da se ugradimo.

Tako SDP u Hrvata ponavlja grešku DS u Srba: takmiči se s nacionalistima u nacionalizmu. Tako je prednost SDP nad HDZ u pouzdanim anketama pala sa 14 odsto u aprilu na pet odsto u julu.

 
Danas, 22.07.2012.

Peščanik.net, 23.07.2012.