Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Nikad mračnije, a nikad više osvetljenja. Novogodišnjeg, naravno. Svetli neprekidno još od oktobra, a kako vlast najavljuje – svetleće čak do aprila. Za kada je zakazano davanje šestomesečnog pomena normalnom izgledu gradskih ulica.

Naravno, prolećno skidanje novogodišnjih ukrasa može i da se otkaže ako gradske oce iznerviraju naše primedbe – kao što su ih iznervirale one da se od ukrasa ne vide semafori i saobraćajne oznake, pa su zapretili da će nama u inat (ili sebi u profit?) kupiti još i više novogodišnjeg osvetljenja.

A ako ne raskite ulice, ta celogodišnja novogodišnja atmosfera bi mogla da postane sledeća razvojna šansa. I to ne samo za one koji nam za velike pare iznajmljuju te ukrase niti za one koji od tog iznajmljivanja imaju procenat, već i za sve nas. Jer, ako su turisti spremni da nagrnu u ogromnom broju samo zbog raskalašne novogodišnje rasvete, zamislite koliko bi tek nagrnuli da vide i to čudo – novogodišnje ukrase u maju? Pa to je sigurno originalnija ponuda od prolećnih rasprodaja ili razgledanja oveštalih spomenika kulture po tuđim gradovima koji nemaju šta da ponude osim muzeja koji rade. A nama će na proleće i fontana da propeva! Pa ni da njima ikona proplače to ne može da nadmaši naš fenomen.

Ovu fantastičnu turističku ponudu jedino mogu da pokvare nuspojave ovolikog ukrašavanja. Naime, preterana rasveta ometa snimanje, čak i po danu, što bi moglo da turistima onemogući da ovekoveče svoj boravak. Evo, pogledajte šta se desilo kamerama televizija sa nacionalnom frekvencijom. Čitave ekipe su otišle da snime protest reprezentativnih sindikata vojske i policije, a kada su se vratile u studio imale su šta i da vide. Na snimcima je ostao samo malobrojni kontramiting nekih nedefinisanih protivnika protesta i vanredno (vanredno u smislu da nije redovno, a ne u smislu da je izvanredno, prim. aut.) obraćanje ministra policije. Koji se javnosti obratio ne da bi rekao da je sa sindikatima razgovarao već da bi rekao šta misli o donedavnom ombudsmanu. A misli da je on odgovoran za porast kriminala koji je ipak nikad manji jer je policija zaplenila nikad veću količinu droge.

Eto šta uradi preterano osvetljavanje. Kad je toliko osvetljeno, svašta ostane nerasvetljeno – i ko je rušio u Savamali i ko naredio da policije ne interveniše na pozive i ko je krao po javnim preduzećima, a ko preusmerio helikopter…

Ali, vlast ne treba da zbog tog nedostatka sad odustane od projekta večite novogodišnje rasvete. Naprotiv. Neka zaista i kupi još više svetlećih ukrasa da nas zabljesnu kao gigantski blic. Da ne vidimo čak ni ono što nam je pred nosom. Čak ni stvari koje su u kontrastu – potpuno mračne. Mračne tajne, mračnu prošlost, mračne dogovore i poslove, mračne operacije… A naročito da ne vidimo mračne prognoze. Makar samo do izbora.

Peščanik.net, 13.02.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)