Pomoćnici Roberta Mugabea rekli su opozicionim liderima Zimbabvea da je on spreman da se odrekne vlasti ako mu se daju neke garancije, među kojima je i garancija da neće biti krivično gonjen za zločine iz prošlosti.

Ali, pomoćnici su upozorili da, ako Pokret za demokratske promene (MDC) to ne prihvati, Mugabe preti da će uvesti vanredno stanje i prinuditi ih na nove predsedničke izbore za 90 dana, kažu dobro obavešteni izvori iz opozicije.

Opozicija je saopštila da je vođstvo MDC-a u neposrednim pregovorima sa vojnim vrhom, ali da svemu pristupa sa velikim oprezom zato što nema poverenja u neke od pregovarača i traži neposredan kontakt sa predsednikom, u strahu od taktike odlaganja.

Taj strah je pojačan prošle noći kada je u jednom trenutku izborna komisija Zimbabvea najednom prekinula objavljivanje zvaničnih rezultata subotnjih izbora iz “logističkih razloga”, a policija je upala u prostorije opozicije.

Predsednički kandidat MDC-a Morgan Cvangirai već je proglasio pobedu na osnovu izveštaja svoje partije sa biračkih mesta.

Policija je uhapsila najmanje dva strana novinara, jednog iz Britanije i dopisinika Njujork tajmsa, koji su proterani iz Zimbabvea na osnovu drakonskih medijskih zakona.

Dobro obavešteni izvor iz MDC-a rekao je da se “lopta kotrlja” u ubeđivanju Mugabea da prizna poraz na predsedničkim izborima nakon pregovora sa bezbednosnim strukturama i kontakata sa visokim zvaničnicima partije ZANU-PF.

Taj izvor je izjavio da su sa partijom kontaktirali visoki zvaničnici ZANU-PF, koji su rekli da govore u Mugabeovo ime i da je on spreman da se povuče ako mu se daju garancije da on i njegovi pomoćnici neće biti krivično gonjeni.

Rekao je da je bilo i drugih zahteva koje nije naveo, ali se svemu tome pristupa sa oprezom zato što su u prošlosti zvaničnici koji su pregovarali u Mugabeovo ime davali obećanja koja predsednik nije ispunio. MDC želi da razgovara direktno sa Mugabeom.

Drugi zvaničnik MDC-a je izjavio da partija održava čvrst pregovarački stav u kontaktima sa drugim elementima vladajuće partije i da je odbila zahtev ZANU-PF za četiri mesta u vladi.

Dodao je i da je MDC odbio ponude za podelu vlasti zato što je pobedio u predsedničkoj trci, iako izborna komisija još nije objavila rezultate.

“Ne možemo da delimo vlast kad smo pobedili. Ako ste osvojili pehar, ne delite ga ni sa kim”, izjavio je zvaničnik opozicije.

Ali, visoki zvaničnici ZANU-PF pokušavaju da izvrše pritisak na opoziciju preteći nerešenim rezultatom predsedničkih izbora tako što će osigurati da procenat glasova koje je osvojio Cvangirai padne ispod 50 i da onda proglase drugi krig. On bi trebalo da se održi u roku od 21 dan, ali vladajuća partija preti da će ih odložiti za tri meseca tokom kojih će Mugabeov mandat isteći, a on će produžiti vladavinu uvođenjem vanrednog stanja.

Isti izvor kaže da je vođstvo MDC-a takođe započelo direktne razgovore sa vojnim vrhom.

Izvor je rekao da rukovodstvo vojske traži “garancije za uslove službe” i da zadrže farme konfiskovane od belaca, ako su produktivne. MDC je saopštio da nema problema u vezi sa ovim pitanjima.

Još jedan izvor iz MDC-a je izjavio da je partija uverila zvaničnike ZANU-PF i službi bezbednosti da neće biti krivično gonjeni za zločine u prošlosti.

Opozicija veruje da ovi kontakti znače da je Mugabe shvatio da mu je nakon izbora opala podrška u partiji. Sada su važni elementi Mugabeove partije spremni da se dogovore zato što shvataju da izborni rezultati ne mogu biti toliko prekrojeni da se poništi jasna pobeda opozicije i da nema mnogo nade u pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, osim na silu ili prevarom.

Mugabeova pozicija je dodatno potkopana u sredu, kada je ZANU-PF izgubio kontrolu nad parlamentom prvi put od sticanja nezavisnosti 1980.

ZANU-PF se jasno zavetovao da “će se boriti”, a opozicija je rekla da se sprema za drugi krug ukoliko Mugabe ne popusti pod pritiskom da ode.

Brajt Matonga, zamenik ministra za informisanje iz redova ZANU-PF, zauzeo je prkosan stav rekavši da je “partija izdala predsednika” time što nije pobedila na subotnjim izborima.

“ZANU-PF je spreman za drugi krug, spremni smo za pobedu”, rekao je.

“Što se strategije tiče, uložili smo samo 25 odsto svoje energije u ovu kampanju… (Drugi krug) znači da ćemo osloboditi preostalih 75 odsto koje nismo upotrebili u prvom.”

MDC se plaši da će biti oslobođena ekstremno nasilna kampanja zato što je to poslednja nada ZANU-PF da će suzbiti podršku opoziciji.

 
Chris McGreal, The Guardian, 04.04.2008.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 04.04.2008.