Deset godina nakon što je NATO zbog Kosova objavio rat Slobodanu Miloševiću, demokratski transformisana Srbija je podnela zahtev za članstvo u EU. Taj će proces verovatno potrajati duže od pet godina, ali je ovo dobar trenutak da se oda priznanje preokretu u srpskoj politici i stavovima pod rukovodstvom predsednika Borisa Tadića.

Tadić je izabran 2004, ali je tek nakon reizbora 2008. dovoljno ojačao da svoju zemlju usmeri ka članstvu u EU. Mnogi Srbi su i dalje ogorčeni zbog Miloševićevih ratova i izgubljenih teritorija. Većinu građana sada više interesuje perspektiva bolje budućnosti u okviru partnerstva sa Evropom.

Evropska unija već sada obezbeđuje više od polovine ukupne robe uvezene u Srbiju i kupuje više od polovine srpskog izvoza. Srpskoj privredi, koja se još uvek oporavlja od sankcija i haosa pod Miloševićem, potreban je spoljni kapital kao podsticaj za otvaranje novih radnih mesta. Sa članstvom u Evropskoj uniji na vidiku, Fiat je objavio da planira značajne investicije u srpsku automobilsku industriju.

Priključenje Evropskoj uniji ima smisla i na ljudskom planu. Čitava generacija Srba stasala je izolovana od Evrope. Od decembra Srbi mogu da putuju u većinu evropskih država bez viza.

Ipak, postoje još neki važni uslovi koje Srbija treba da ispuni pre nego što se stvari pokrenu dalje od zahteva.

Vlada Srbije mora da učini sve da uhapsi preostalu dvojicu osumnjičenih za ratne zločine – generala Ratka Mladića i Gorana Hadžića – i da ih izruči Hagu kako bi im se sudilo. Holandija preti da će blokirati usvajanje kandidature dok se to ne završi. Predsednik Tadić obećava punu saradnju. Za šest meseci, glavni tužilac Haškog tribunala treba da preda izveštaj o tome da li Tadić drži reč.

Drugo pitanje je Kosovo. Srbija sada sarađuje sa policijskom misijom Evropske unije i obezbeđuje svoju stranu granice, iako još uvek odbija da prizna nezavisnost Kosova. Uz pet drugih država članica koje to nisu uradile, priznavanje kosovske nezavisnosti ne može biti uslov za članstvo. Ali srpska vlada mora da se saglasi sa time da neće bez razloga sprečavati Kosovo na putu ka članstvu u EU.

Kako bi Srbija bila konkurentnija u okviru Evrope, Tadić mora da nastavi sa ekonomskim reformama. Država je dosta napredovala, a Evropska unija koristi mogućnost članstva kao podsticaj za konstruktivne mere Beograda. Srbija sada mora da završi dobro otpočetu transformaciju.

 
In From the Cold, The New York Times, 05.01.2010.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 07.01.2010.