Nagradu festivala “Dani Sarajeva” za 2011. godinu dobili su Jugoslovensko dramsko pozorište i upravnik tog pozorišta, Branko Cvejić. Nagrada se dodeljuje pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje Beograda i Sarajeva. Nagrada je uručena 4. maja u 20 časova na velikoj sceni JDP-a, pred početak predstave Mostarskog teatra mladih “Usamljeni zapad”, u režiji Selme Spahić. Prethodne godine ovu nagradu dobila je dramaturškinja Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Jugoslovensko dramsko pozorište dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa pozorištima i drugim institucijama iz Sarajeva. Ta saradnja je ostvarena u delikatnom političkom trenutku, i nije joj samo bio cilj uspostavljanje odnosa i balansiranje političkih izazova, već i iskreno otvaranje bolnih problema u odnosima dva grada. Na scenama ovog pozorišta, u redovnom repertoaru igraju se predstave bosanskohercegovačkog reditelja Dina Mustafića, koji se bavio upravo fenomenima prošlosti i jugoslovenskog nasleđa. Ovi komadi su hrabro otvorili prostor za dijalog i proces suočavanja sa prošlošću.

Pored toga, postavljanjem komada “Elijahova stolica”, sarajevskog pisca Igora Štiksa, u režiji Borisa Lješevića, JDP je nastavio da preispituje pitanja odgovornosti i ratnog nasleđa. U produkcionim okvirima, koji su veoma teški u čitavoj regiji, JDP je stvorio prostor i za rad sarajevskih glumaca Ermina Brava i Maje Izetbegović, koji igraju u predstavama koje su na redovnom repertoaru. Od nastanka festivala Dani Sarajeva JDP je svoja vrata otvorio za festivalske programe. U prethodnih pet godina na scenama JDP odigrano je dvadesetak predstava koje su gostovale iz Sarajeva ili su delo sarajevskih autora.

Upravnik JDP-a, Branko Cvejić u prethodnoj deceniji je hrabro sprovodio ovakvu politiku pozorišta. Uvek okrenut pozorišnom prostoru, ne jeftinoj političkoj kalkulacij, on je svojim javnim delovanjem doprinosio saradnji dva grada. U vremenu kada je čitav javni prostor ispunjen marketinškim trikovima i realiti kulturom, Cvejić je birao i sa saradnicima producirao važne pozorišne komade koji otvaraju značajna pitanja koja su od suštinskog značaja za promene u odnosu na ratno nasleđe. Bio je pokretač brojnih projekata saradnje između Beograda i Sarajeva, ali ne samo zato što je to put bogatije produkcije, već kao vrednosni i politički stav. Hrabrom odlukom da u JDP ugosti Albanski teatar iz Skoplja sa predstavom “General mrtve vojske”, u režiji sarajevskog reditelja Dina Mustafića, Cvejić je doprineo stvaranju regionalnog kulturnog prostora i otvorio prostor za dalju saradnju u regiji. Posle gotovo trideset godina jedno albansko pozorište igralo je u Beogradu. Pored svega toga, Branko Cvejić je kao ličnost, privatno i profesionalno sledio ona uverenja koja je sprovodio JDP.

Nagrada se dodeljuje kao podstrek JDP i Branku Cvejiću da istraju na putu saradnje između dva grada, ali i jačanju regionalnog kulturnog prostora, što se u slučaju ovogodišnjeg dobitnika gotovo svakodnevno potvrđuje brojnim priznanjima i gostovanjima po zemljama bivše Jugoslavije.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, 05.05.2011.

Peščanik.net, 05.05.2011.