Ed Vulliamy, britanski novinar, prvi je dobitnik međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju od ove godine dodjeljuje udruženje Prijedorčanki Izvor.

Vulliamy je dugogodišnji izvještač Guardiana i Observera. Bio je u grupi novinara koji su u augustu 1992. svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje. Njegovi i izvještaji njegovih kolega Penny Marshal i Iana Williamsa konsternirali su svjetsku javnost i izazvali reakciju Vijeća sigurnosti UN-a, koja je rezultirala raspuštanjem logora, te osnivanjem istražne komisije UN-a čiji je izvještaj doveo do osnivanja Tribunala u Hagu.

U obrazloženju nagrade se navodi da je Vulliamy priznanje zaslužio istrajnim svjedočenjima “u svim predmetima Tribunala vezanim za logore u Prijedoru, ali i predmetima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milomira Stakića. Njegova svjedočenja doprinijela su utvrđivanju činjenica o sistematskoj prirodi istrebljenja nesrpskog stanovništa sa ovih prostora i odgovornosti srpskog rukovodstva predvođenog Miloševićem i Karadžićem.”

Osim toga, Vulliamijeva borba za istinu o zločinima uključuje i dvije dokumentarističke knjige o Bosni i Hercegovini: Četiri godišnja doba u paklu, u kojoj se opisuje stradanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva Bosanske krajine; te Rat je gotov, živio rat, u kojoj se bavi posljedicama zločina po živote preživjelih dvadeset godina kasnije.

Udruženje Prijedorčanki Izvor uspostavilo je međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina, a posebno genocida. Nagrada će biti dodjeljivana svake godine istaknutim borcima protiv negiranja činjenica o genocidu i zločinima protiv čovječnosti.

“Sama činjenica da nekoga nagrađujemo za borbu protiv poricanja genocida, pretpostavlja da je negiranje zločina rašireno do mjere u kojoj je potrebno odati priznanje hrabrim ljudima koji mu se suprostavljaju. To je nažalost realnost u kojoj živimo u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu”, kaže Milada Hodžić, predsjednica Izvora.

Dodjela nagrade Edu Vulliamiju biće održana u Prijedoru 4. augusta, na promociji njegove knjige Rat je gotov, živio rat.

Udruženje Prijedorčanki Izvor

Peščanik.net, 04.08.2012.

PRIJEDOR – BIJELE TRAKE, BIJELA KUĆA