Giardini di Boboli, Florence

Giardini di Boboli, Florence

Precizno je napisao novinar tjednika Novosti kako se pri obljetnicama ratnih pobjeda na ovim prostorima rutinski gubi razum, a mozgovi masovno puštaju na ispašu. Tako je bilo i ovoga kolovoza, uoči najvećeg kolektivnog zanosa Hrvata, proslave „Oluje“, to jest oslobođenja zemlje od srpskog okupatora prije 19 godina. Tom je prilikom ministar obrane uputio otvoreno pismo svojim bivšim suborcima, kako bi spriječio stari scenarij njihova masovnog zviždanja aktualnoj vlasti, koja da im takva, prokleto komunistička, oduzima teško stečena prava. I napisao je tako rečeni ministar, a Jutarnji list tu važnu poslanicu objavio, kako je Hrvatska danas prosperitetna država, a njena vojska modernizirana; potom je, jednako činjenično utemeljeno, utvrdio kako u „Oluji“ nisu počinjeni nikakvi organizirani ratni zločini, jer „mi smo svoje vojnički odradili i ljudi su se razišli“.

I doista, razišlo se svih onih 200 tisuća Srba pred naletom „osloboditelja“, i do danas se nisu vratili, pa je politički predstavnik ovdašnjih Srba, dr. Milorad Pupovac, koji ni ovu godinu nije pozvan na proslavu u Knin, cinično zaključio kako bi se, da je otišlo 200 tisuća ptica, valjda netko zapitao zašto su i kuda otišle. U svom pismu ministar obrane, naravno, bagatelizira tu činjenicu, ali zato podsjeća na strašne opasnosti koje su u vrijeme „Oluje“ prijetile hrvatskim ratnicima. Od koga to? Ne valjda od onih „ptica“ u bijegu? Ne, nego od zmija! – nimalo zajebantski piše ministar i pojašnjava kako su spavali na otvorenom, u opasnom, neprijateljskom, zmijskom okruženju, ali su odvažni momci, pohvalio se, samo u jednom danu ubili njih čak 68. Zmija, dakako. Na koncu je, u prilog suverenoj snazi Hrvatske vojske, nažvrljao i poetsku boksačku metaforu o tome kako je u ratu stvorena dobra, elastična vojska koja je „poput Vladimira Klička čvrsta i gorda, te zna udariti žestoko“.

Ali, avaj, tek što je ministrov uradak odštampan, dok je u Kninu trajao uobičajeni desničarski dernek proslave „Oluje“, uz divljačke zvižduke premijeru i ministrima, a nebo parala moćna hrvatska avijacija – to jest preostala dva MIG-a 21 – jedan od njih je bolno zacvilio i… tup! Strovalio se, jadan, pukom srećom ne na glave „najboljih među Hrvatima“ i dekorativnog državnog vodstva, nego na neku livadu, ipak tik do kuća preplašenih stanovnika. Onda je nevoljni ministar obrane lamentirao nešto o ostavci, budući da ta krntija nije uopće smjela uzletjeti, jer joj je prošao svaki rok upotrebe, a i nema tome dugo da je već pao drugi MIG i tom prilikom teško ranio ženu u polju. Medijski jurišnici Jutarnjeg lista, pak, hitro su objavili rat Vladi koja da je kriva za osiromašeni vojni proračun, rezolutno naglasili da je Rusija novi neprijatelj, te da se sve članice NATO-a moraju pripremiti za borbu protiv njega.

U standardno kretenoidnim tekstovima „vojni analitičari“ toga dnevnog lista zahtijevaju hitno povećanje izdvajanja za vojsku, sa sadašnjih jedan na dva posto, jer, uostalom, upravo to u svom oštrom pismu od članica NATO pakta, a zbog ruskih zavojevača, traži glavni tajnik te organizacije, Anders Rasmussen.

Tu su se vrhovnom zapovjedniku vojske, predsjedniku Republike, odmah zatresle gaće, pa je kazao kako mu ne pada na pamet raspustiti vojnu avijaciju – poput Slovenije, na primjer – i nadzor suverenog hrvatskog neba prepustiti nekoj od NATO saveznica. Iz Vlade pak poručuju da Hrvatska nema novca za nabavku novih borbenih aviona, a zemlji, smatraju, ionako ne prijeti nikakva ratna opasnost.

Jadni, osiromašeni Hrvati sada su razapeti između potrebe obrane svoga nebeskog suvereniteta, prazne državne blagajne, i strašne ratne prijetnje koja dolazi od Rusije. A na koju, srećom, upozoravaju vojne medijske trupe, šireći psihozu da Vladimir Putin tek što nije okupirao ovaj dio svijeta, Hrvatsku naročito, te stoga odgovorno promoviraju američki dekret kako svi bespogovorno moraju investirati u modernu vojnu opremu, uz jaku suradnju među članicama NATO-a. Koje, međutim, baš onako glupavo, opušteno, izdvajaju bijednih jedan posto budžeta u vojni proračun, pa je nedavno visoka predstavnica EU za sigurnosnu politiku, lady Ashton, zakukala kako ne zna koji se vrag još treba dogoditi pa da članice EU shvate da baš za obranu moraju izdvajati više.

No, upravo to Hrvatska ne razumije, nego se, razotkriva Jutarnji list, „drži po strani i viče: mi nemamo novaca“, i još da Vlada uzima novac vojsci i ne shvaća da je „došlo do novih ugroza i da nema druge nego odriješiti kesu“. Tako, eto, hrvatski mediji i Amerikanci jedini brinu o sigurnosti zapadnog svijeta, pa dok SAD troši ogromne novce u naoružanje, a skupi američki projektili opet uvode red u Iraku, dotle hrvatska vojska nonšalantno baca pare na hitne medicinske letove ili gašenje ljetnih požara. I tu nije kraj zgražanju medijskih talibana, jer da je premijer Milanović na zahtjev NATO-a za većim vojnim izdvajanjima mrtvo hladno odgovorio: „Ako to traže, neka plate!“ Ili u prijevodu: Fuck you! Što mu je svakako najbolja izjava u čitavom mandatu. Dok se ne predomisli…

Mladina, 14.08.2014.

Peščanik.net, 15.08.2014.

OLUJA