Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

To da nam je vlast detinjasta nije ništa novo. Nova je regresija sa predškolskog na nivo vrtića. Ako tako nastave, možemo očekivati da će se vlast uskoro ponašati kao da je za jaslice. Doduše, već i sada u mnogo čemu podseća na tu uzrasnu grupu. Ne samo da moramo mi da je hranimo (finansijski i emotivno) nego i ne shvata da se neke stvari rade – samo na noši.

Ali, kad se deca ponašaju detinjasto, to je i simpatično i izluđujuće. Kad se vlast ponaša detinjasto – to je samo izluđujuće. Kad deca oko treće godine uđu u fazu negiranja pa na sve odgovaraju sa ”ne, neću, ne dam”, to je razvojno poželjno jer znači da testiraju granice i vežbaju svoju nezavisnost. Kad je vlast oko šeste godine u toj istoj fazi – to je pogubno za društvo. Jer takođe znači da vlast testira granice i vežba da bude nezavisna od drugih organa vlasti, kontrolnih tela i javnosti.

Ovu fazu smo do sada najčešće viđali kod izvršne vlasti. Ne dam ministre, nije bilo legalnih objekata niti nelegalnog rušenja, nema odgovornosti za helikopter, nije bilo ni propusta u poplavama ni poginulih (samo umiranja prirodnom smrću), nije bilo neregularnosti na izborima, niko ne sme ni da pomisli da vrši pritisak, nikoga se ne bojimo…

No, ni zakonodavna grana vlasti nije pokazivala mnogo zrelije ponašanje. Poslanici vladajuće većine ne krše poslovnik, ne dobijaju ni opomenu a kamoli kaznu, ne ugrožavaju prava i slobode ni građana ni drugih poslanika i ne, ne glasaju kad čuju zvonce. A ako i glasaju kad se zvonce greškom oglasi onda: ne, nije bilo kvoruma pa će se glasanje nezakonito poništiti.

A sada su i sud i tužilaštvo, kao treća grana vlasti, ubrzano ušli u istu fazu. Niko nije davio novinare na inauguraciji (kao što je novoustoličeni predsednik odmah i rekao) već su udaljeni ne bi li se tako sprečio masakr nad njima, paljenje ambasade sa smrtnim ishodom nije za kaznu već za slobodu, dok slučaj Savamala nije ni za istragu… I, da – ne, nije bilo atentata u Jajincima, ali ni ukora za sve koji su (javno, a ne na društvenim mrežama) tvrdili suprotno i izazivali lažnu uzbunu.

Naravno, vladajuća stranka koja je i pokretač i glavni nosilac ove negirajuće faze, sada tvrdi da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Biće vanrednih hapšenja (odnosno ”velikih hapšenja” mada nije jasno da li će da hapse na veliko ili će da hapse velike zverke), koja se inače najavljuju i odigravaju u predizbornim periodima, ali – vanrednih izbora neće biti. U ovoj fazi. Prvoj A1 fazi.

Peščanik.net, 20.11.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)