Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Ljudi pišu knjige. Pišu ih i neljudi.

Ne znam kako ostali, ja obično pišem po beleškama. Nekada pomislim da treba samo da ih prekucam, ali ubacim neku reč, promenim im raspored i više se ne uklapa. Dešava se da me neka rečenica zavede pa nastane potpuno druga tema. Povremeno i nemam temu, imam samo nerazrađenu tezu. Ponekad nemam ništa osim treme.

Kažem, ne znam kako je pisao Zvezdan Jovanović koji robija zbog ubistva premijera Srbije, ne znam ni da li je stvarno pisao niti hoće li to biti objavljeno kao što je režimski medij pompezno objavio. Svakako ne bi bio prvi osuđenik koji je izdao knjigu. Njegov zatvorski kolega, i on osuđen na maksimalnih 40 godina, o kojem je tadašnji ministar policije govorio kao o gospodinu Legiji, odavno već ima sabrana dela, doduše ne o krivičnim delima zbog kojih je u zatvoru.

Rodonačelnik i tih dela i tih nedela i ove vlasti, takođe osuđen ali za ratne zločine, Vojislav Šešelj, štampao je tomove i tomove, sve jedan naslov skaredniji od drugog a o sadržaju da i ne govorim. Po opusu je prevazišao Tita čije je knjige hteo da prodaje i tako napuni budžet kojim bi obezbedio hleb po 3 dinara.

Objavljivali su i neosuđeni. Mira Marković, predsednica JUL-a i supruga predsednika malo SR Jugoslavije, malo Srbije Slobodana Miloševića, objavljivala je svoje dnevničke beleške dok je sa njim bila na vlasti a zatim, pobegavši iz zemlje kad i Šešelj pred atentat na Đinđića, i knjigu. Ona „Bilo je to ovako“; njen tada već upokojeni a isto neosuđeni muž „Godine raspleta“.

Neosuđen za ratne zločine bio je i Hitler. Njegovu „Moju borbu“ ipak ne možete naći u knjižarama. Ne zbog loših kritika.

Neosuđen, ali i nepronađen je i autor pretećeg pisma redakciji Danasa. Za ovo novo preteće pismo drugim redakcijama i novinarima koje potpisuje ostvareni atentator Zvezdan Jovanović, barem znamo počinioca – režimski Informer.

Nije do knjiga i nije do pisanja. Do čitanja je. Naročito između redova.

Peščanik.net, 28.11.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)