Mi dole potpisane/i,

Pozdravljamo usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije kao znak spremnosti državnih institucija da postave osnove zaštite prava manjinskih društvenih grupa, sa svešću o tome da država i svaka/o od nas pojedinačno može i mora da utiče na smanjenje diskriminacije i izgradnju tolerantnog društva koje poštuje univerzalna ljudska prava i vrednosti.

Mi ne pristajemo na mogućnost da se u Srbiji 2009. godine i ikad više uskraćuju ljudska prava ma koje građanke i ma kog građanina samo zbog činjenice da su različite/i po bilo kom ličnom svojstvu.

Mi ne pristajemo da lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u Srbiji budu vređane, diskriminisane i da budu stalne mete mržnje i nasilja.

Podržavamo LGBT osobe u istrajnoj borbi za svoja prava i ravnopravnost u društvu i da na sve dozvoljene načine, kroz razne aktivnosti, javne debate, nenasilne proteste i okupljanja, predstave svoje ciljeve.

Građanke i građani Srbije, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, izraziće na javnom događaju 2009. svoje legitimne težnje u borbi ka ostvarivanju potpune ravnopravnosti u društvu.

Podsećamo da se ove godine obeležava 40 godina svetskog LGBT pokreta, koji je nastao iz mirovnog, ženskog i antirasističkog pokreta.

Takođe, podsećamo da najviši pravni dokumenti Republike Srbije i međunarodne povelje čija je potpisnica naša država u potpunosti afimišu pravo na javno okupljanje i u potpunosti zabranjuju nasilje prouzrokovano mržnjom.

Više ne prihvatamo homofobiju i izgovore!

Parada ponosa Belgrade Pride će se održati 2009. godine, i mi je s ponosom podržavamo kao važan i hrabar korak naših sugrađanki i sugrađana, LGBT osoba, njihovih prijateljica i prijatelja, rođaka i saradnica/ka u borbi za jednakost i slobodu.

Neka bude Parada ponosa – Belgrade Pride!

 
Peščanik.net, 02.05.2009.