Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Bogami smo daleko dogurali u tranziciji iz jednog sistema u drugi. Onaj sistem je za svoje uzdanice proglasio radnike, seljake i poštenu inteligenciju. Ovaj – neradnike, seljačine i nepoštenu inteligenciju. A imamo i novitet: poštenu neinteligenciju. To su oni čije navodno poštenje kompenzuje svaku vašu primedbu na njihove postupke. Jeste da ne znaju bogzna šta, jeste da im doprinos nije bogzna kakav, ali im u poštenje ne dirajte. Ne da su dobri nego su prepodobni.

I tako smo na jednoj strani dobili prepodobne, a na drugoj – nepodobne. A nepodobni su svi koji pomisle, pa još i kažu da oni prvi nisu baš prepodobni. I da niti su ”najbolji mogući” niti rade ”najbolje ikada”. (Pa, zaboga, to o sebi ni Novak Đoković ne govori, a komotno bi mogao.)

A kad sebe tako neopravdano postavite na pijedestal, naravno da vam teško pada ako vas neko svrgne sa njega. Evo, svrgavanje ministra vojnog, makar stiglo i sa najvišeg mesta, uzbudilo je sve koji bi od tog svrgavanja mogli pretrpeti neku štetu. Pa su se jedni obrušili na novinarku (namerno klekla da bi isprovocirala ministra), drugi na one koji su svrgavanje podržali (jer time podržavaju ”žute”), a treći na sve ostale. Čak je zatražena i ostavka opozicionog poslanika zbog ”najbrutalnije uvrede” (jer uvek mora taj superlativ) zato što je lajkovao nekakav tvit, a onda, umesto izvinjenja, uvređenoj osobi uputio – blok na tviteru.

Još originalnija je bila voditeljka koja je izjednačila ministra vojnog i – Donalda Trampa. Jeste ovo poređenje ispalo malo tra(m)pavo jer implicira da je i ministar vojni isto bogatun (da li je?) i prostak (jeste!), ali je bilo u dobroj nameri. Da gledaocima sugeriše kako ”Americi” ne smeta prostakluk u svome dvorištu, a smeta joj u našem pa sada podržava (parama pre svega) sve one (novinare pre svih) koji ne obožavaju ovu vlast (premijera iznad svega).

Šteta. A bio je ovo pravi trenutak da svi zaista s punim pravom kažu: svaka čast Vučiću.

Peščanik.net, 14.12.2015.

Srodni linkovi:

Sofija Mandić – (Ne)formalna smena

Dejan Ilić – Srbija u „srednjem veku“

Sofija Mandić – Odlazak Gašića


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)