Zabrana Parade ponosa jeste kapitulacija i ukazuje na neuspeh predstavnika vlasti u Srbiji u sprovođenju vladavine prava, zajednička je ocena predstavnika institucija Evropske unije i civilnog sektora nakon, za mnoge, neočekivane odluke vlade da ne dozvoli šetnju u okviru Nedelje ponosa.

Nesposobnost vlasti da obezbedi slobodu okupljanja i izražavanja svim građanima podjednako, svakako će se naći u izveštaju Evropskom parlamentu, rekao je specijalni izvestilac za pridruživanje Srbije Jelko Kacin, koji je istakao i da za vladu u Beogradu odluka o zabrani deluje posebno ponižavajuće u svetlu započetog skrininga za poglavlje 23 u pregovorima za pridruživanje Uniji, a koje se odnosi na vladavinu prava.

Kacin je istakao utisak da se, posle rekonstrukcije, vlada Srbije opet nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji i da podilazi javnom mnenju umesto da sprovodi političke i društvene promene.

Tokom konferencije za novinare sazvane umesto obraćanja u parku Manjež čulo se i da se do same odluke o zabrani očekivalo da će država iskoristiti ovu šansu da na delu demonstrira šta znači govor o promenama.

Švedska ministarka za evropske poslove Brigita Olson izrazila je duboko razočarenje „katastrofalnom odlukom“ Beograda, dodajući da je Švedska posvećena proširenju Unije i da podržava Srbiju na njenom putu ka punom članstvu, ali da za tu podršku postoje obaveze koje treba ispuniti, pre svega u oblasti vladavine prava.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport podsetio je da su u toku pripreme za međuvladinu konferenciju sa Srbijom početkom naredne godine, te da su poglavlja vezana za pravosuđe i vladavinu prava apsolutni prioritet.

Poslanica Evropskog parlamenta Marije Kornelisen čestitala je organizatorima na održavanju „ponoćne parade“ koja je bila i važan simbolički gest upućen javnosti, pošto su ekstremisti prerano proglasili svoju pobedu.

„Bar od 2010. godine vlasti u Srbiji su svesne postojanja izrazito nasilnih grupa spremnih da ugrožavaju bezbednost ne samo LGBT zajednice, ali nisu učinile ništa da taj problem reše“, istakla je Kornelisen koja je potvrdila da će se zabrana Parade naći u izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji od koje se očekuju sistemski koraci ka uspostavljanju vladavine prava.

„Ne želim da i naredne godine, kao prethodnih, sedim ovde zato što je Parada zabranjena“, rekao je izvršni direktor organizacije Civil Rights Defenders Roberd Hard i pozvao insitucije Evropske unije, ali i pojedine zemlje članice da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji kako bi preuzele odgovornost za vođenje zemlje u budućnost, umesto njenog neprestanog ometanja.

Goran Miletić iz organizacije Parade najavio je ustavnu žalbu protiv države kao i aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava, ali je podsetio da već postoje dve odluke Ustavnog suda Srbije kao i niz odluka suda u Strazburu vezanih za prava LGBT zajednice na slobodno okupljanje. On je ukazao i da su se uoči odluke o zabrani predstavnici vlasti sve vreme obraćali organizatorima, dok ekstremnim grupama koje otvoreno prete nasiljem nije upućena nijedna javna poruka.

Peščanik.net, 28.09.2013.

LGBTQIA+