Funny electrician

Funny electrician

Rukovodstvo RTB Bor namerava da se na nezakonit način oslobodi većeg dela dosadašnjeg duga od oko 700 miliona evra, prikrije poslovanje u poslednjih pet godina, praktično prevari ljude kojima je dužno i nesmetano nastavi da vodi kompaniju u propast. Sve to ono namerava da uradi preko plana reorganizacije RTB Bor kroz stečajni postupak, koji je uz punu podršku Aleksandra Vučića i njegove vlade, podnelo 31. marta Privrednom sudu u Zaječaru.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), kroz koji generalni direktor Blagoje Spaskovski i njegov tim nameravaju da sprovedu stečaj, nezakonit je jer ne zadovoljava ni minimum uslova koje postavlja Zakon o stečaju. Rukovodstvo RTB Bora nije popisalo i procenilo svu imovinu, nije procenilo rezerve rude koje su najveća vrednost tog preduzeća i prinosnu vrednost baziranu na njima, nisu popisana potraživanja, a nisu popisani ni sudski sporovi, posebno po tužbama radnika.

Napravljen je i potpuno nerealan plan poslovanja za narednih 8 godina bez ikakvih informacija na osnovu kojih bi se moglo i približno zaključiti da je to uopšte moguće.

Spaskovski, uz pomoć Vlade Aleksandra Vučića, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje depozita, predlaže da se neobezbeđeni poverioci koji potražuju oko 360 miliona evra, odreknu 90 odsto glavnice duga i kamata, da bi nesmetano nastavio da pravi nove dugove.

I nove dugove RTB Bora plaćaće građani Srbije.

Preko 170 radnika treba da se odrekne 90 odsto svojih potraživanja iznad visine minimalca. Potraživanja bivših radnika, njih preko 650, kojima RTB, RBB, RBM i TIR godinama nisu uplaćivali puni radni staž, uopšte nisu obuhvaćena planom.

Ovaj prevarni plan su podržali Fond za razvoj, koji je u ovaj bunar bacio 180 milona evra, i Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Beogradsku banku u stečaju i Jugobanku u stečaju, čime su direktno oštećeni i poverioci ovih banaka. Uz njihovu podršku je jedino i moguća ova prevara.

Spaskovski i njegovi ljudi su do sada, pod patronatom partokratije, prvo Dinkića, a sada Aleksandra Vučića, napravili ogroman dug, vodili kompaniju u pogrešnom pravcu, trošili novac nenamenski i izvršili potpuno neisplativu i pogrešnu investiciju u novu topionicu.

Topionica, koja je po originalnoj ponudi trebalo da košta 135 miliona evra, pa 175 miliona evra, na kraju je koštala 251 milion evra i još nije gotova. Poražavajući je podatak da je trošak metalurške prerade te nove topionice sada preko 1.750 dolara po toni, dok je svetska tržišna cena ove prerade ispod 500 dolara po toni, dakle 3 i po puta niža.

Sve ovo je fatalno za RTB Bor, građane Bora i za samu Republiku. Plan reorganizacije je prevarni pokušaj da se sve to zataška i nastavi po starom na račun građana cele Srbije.

(Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” održaće u sredu 15. aprila u 12 sati u svojim prostorijama u Beogradu (Brankova 21) konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti Saša Radulović i stručnjaci iz Bora: dr ekonomskih nauka i inženjer metalurgije Milan Dejanovski, dr rudarskih nauka Branislav Mihajlović, inženjer mašinstva Živorad Stanisavljević, magistar Dragan Živković.)

Peščanik.net, 14.04.2015.