rain-birds

 
Kućni prijatelji Aleksandra Vučića, njegovog kabineta, Siniše Malog i Mlađana Dinkića, izgleda se razumeju i u struju. EPS je potpisao tajni memoradum vredan pola milijarde evra za nabavku novih elektronskih brojila sa firmom Apelex iz Abu Dabija. Nakon „najjeftinijeg kredita”, JAT-a, Beograda na vodi, socijalnih stanova, dila za poljoprivredno zemljište, izgleda da ovim tajnim dilovima sa „Arapima” nema kraja.

Po pisanju BIRN-a, izvor iz EPS-a, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da bi „Amplex” trebalo da dobije posao po principu “ključ u ruke” – da rukovodi projektom, nabavi brojila i angažuje podizvođače. Procena ovog izvora je da bi posao mogao da vredi i do 500 miliona evra, a da bi „Amplex” imao obavezu da najveći broj brojila kupi od domaćih proizvođača. Vrednost samo brojila se procenjuje od 150 do 200 miliona evra.

Praktično potpisujemo ugovor sa firmom koja će biti posrednik u nabavci brojila. Još jednom: posrednik. To je valjda po principu nabavke lokomotiva preko butika u Mađarskoj od pre nekoliko godina. Ovo je korupcija na najvišem nivou. A kod nas problem korupcije i jeste oduvek bio na najvišem nivou.

Skupština Republike Srbije je u martu mesecu ratifikovala krovni, opšti sporazum o saradnji između vlade Republike Srbije i vlade UAE, kao i tri sporazuma o izbgavanju dvostrukog oporezivanja, saradnji u oblasti odbrane i o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja.

Ovaj četvrti krovni sporazum o ulaganjima je protivustavan. Po njemu, za ulaganja kompanija iz UAE na koja se primenjuje sporazum, praktično ne važe domaći zakoni. U toku je potpisivanje peticije protiv tajne prodaje državnog zemljišta koja između ostalog podrazumeva i pokretanje postupka ispitvanja ustavnosti ovog sporazuma. Peticiju možete potpisati i online.

Polako nam se prikazuje kompletno ludilo tajnih ugovora sa „Arapima”. „Arapske” poslove vode Mlađan Dinkić i njegovi kadrovi, Siniša Mali i kabinet Aleksandra Vučića. Arhitekta svega ovoga je izgleda Mlađan Dinkić. Na njegov predlog je i potpisan sporni sporazum preko koga pokušavaju sve i svašta da proture.

Očigledno je zamišljeno da vlada, čitaj Aleksandar Vučić, čitaj Mlađan Dinkić, koristeći ovaj sporazum, može da zaobiđe sve zakone Republike Srbije. Najavljenim dilovima se krši i ustav i mnogi zakoni. Ovim najnovijim dilom za brojila se krši zakon o javnim nabavkama. SNS čedo.

Dilovima za zemljište krše se zakon o privatizaciji i zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali i zakon o obligacionim odnosima na štetu akcionara i poverilaca.

Aleksandar Vučić, zajedno sa svojim glavnim ekspertom za dilove Mlađanom Dinkićem, i svojim doglavnim ekspertom za privatizacije doktorom Sinišom Malim, očigledno misli da vlada može da koristi krovni, opšti sporazum koji je ratifikovala skupština i da potpisuje tajne pojedinačne aranžmane zaobilazeći skupštinu i samo navodeći da će se i na njih primenjivati krovni sporazum. To naravno ne može tako. Svaki novi pojedinačni dil, svaki novi pojedinačni ugovor, skupština mora ponovo da ratifikuje. Tako da nije samo krovni sporazum protivustavan, već je i svaki pojedinačni dil protivzakonit.

Živo me interesuje objašnjenje zašto bi baš ta komapnija iz UAE neposrednom pogodbom i tajnim ugovorom dobila posao vredan pola milijarde evra da bude posrednik za elektronska brojila.

Odgovor na ovo pitanje ćemo sigurno dobiti od Aleksandra Vučića u jednom od narednih intervju/monologa na Pinku i RTS-u ili u jednom od hrabrih intervjua u tabloidima.

 
Blog B92, 26.07.2014.

Peščanik.net, 27.07.2014.